Hong Kong: Mii de manifestanţi blochează o autostradă majoră lângă sediul guvernului

Manifestanţii ocupă un drum în faţa sediului guvernului din Hong Kong, 21 iunie 2019 (Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2019

Mii de persoane au ieşit vineri în stradă în faţa sediului guvernului din Hong Kong, după expirarea termenului limită impus, cu privire la eliminarea totală a proiectului de lege care permite extrădarea în China, potrivit Deutsche Welle.

Manifestanţii, majoritatea studenţi îmbrăcaţi în negru, au blocat artera rutieră majoră Hartcourt Road, care trece prin aglomeratul district comercial. Imaginile video par să arate că manifestanţii au lăsat totuşi o bandă liberă pentru vehicule.

De asemenea, manifestanţii s-au strâns şi la sediul poliţiei din Hong Kong.

Organizatorii au afirmat că proiectul de lege privind extrădarea face parte dintr-o campanie a Beijingului de a submina instituţiile democratice ale regiunii semiautonome.

Sediul guvernului a fost închis înaintea manifestaţiei din motive de securitate.

Liderii protestului susţin că sunt determinaţi să menţină presiunea asupra şefei Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, după ce demonstraţiile recente au scos în stradă sute de mii de persoane.

După acele proteste, Lam a acceptat să suspende proiectul de lege, dar nu a cedat cererilor manifestanţilor de a renunţa total la iniţiativa legislativă.

Manifestanţii au mai făcut şi alte cereri, inclusiv o investigaţie asupra tacticilor poliţieneşti folosite împotriva manifestanţilor în protestele anterioare – precum folosirea gazelor lacrimogene şi gloanţe de cauciuc – şi renunţarea la acuzaţiile formulate împotriva persoanelor arestate în timpul protestelor. De asemenea, mulţi activişti şi manifestanţi au cerut demisia lui Lam.

Conform proiectului legislativ pe moment suspendat, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie. În prezent, oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit “o ţară, două sisteme”, care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.

În timp ce Lam a susţinut că proiectul de lege ajută la combaterea infracţiunilor internaţionale, manifestanţii sunt îngrijoraţi că acordul de extrădare va permite ca cetăţenii din Hong Kong să fie predaţi tribunalelor controlate de Beijing, unde nu este garantat un proces corect. Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru controlul strict asupra Justiţiei, folosirea torturii pe scară largă, extragerea mărturiilor prin mijloace violente, precum şi lipsa celor mai elementare drepturi ale omului. Regimul chinez foloseşte şi în zilele noastre teroarea asupra populaţiei pentru a se menţine la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor