Sute de mii de manifestanţi mărşăluiesc şi cer demisia şefei Executivului din Hong Kong

Protest în Hong Kong împotriva guvernului (HKFP)
Andrei Popescu
16.06.2019

Sute de mii de persoane, majoritatea îmbrăcate în negru, au ieşit duminică în stradă în Hong Kong şi au cerut demisia şefei Executivului din Hong Kong, chiar şi după ce Carrie Lam a suspendat activitatea privind controversatul proiect de lege privind extrădarea, potrivit Deutsche Welle.

Manifestanţii, mărşăluind şi scandând mesaje precum “retragerea” sau “demisia”, au pornit din Parcul Victoria şi s-au îndreptat spre districtul Central, unde este localizat sediul guvernului.

Organizatorii protestului de duminică au afirmat că aproximativ 2 milioane de persoane au ieşit pe străzi.

“Cererile noastre sunt simple. Carrie Lam trebuie să demisioneze, legea privind extrădarea trebuie să fie retrasă şi poliţia trebuie să îşi ceară scuze pentru că a folosit violenţa extremă împotriva cetăţenilor”, a declarat John Chow, un angajat bancar.

Şefa Executivului din Hong Kong a cedat sub presiunea protestelor uneori violente din ultima săptămână şi a suspendat pe termen nedefinit proiectul de lege pentru a “menţine legea şi ordinea şi a restaura calmul cât mai curând posibil”. Totuşi, controversatul plan nu a fost retras în totalitate.

Ca răspuns la noile proteste de duminică, guvernul şi-a cerut scuze pentru modul în care a gestionat criza.

“Şefa Executivului a recunoscut că lipsa implicării guvernului a provocat mari contradicţii şi dispute în sânul comunităţii din Hong Kong”, potrivit unei declaraţii guvernamentale.

“Mulţi membri ai publicului sunt dezamăgiţi şi supăraţi. Şefa Executivului cere scuze publicului”.

Conform noului proiect legislativ, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie. Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza modelului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit “o ţară, două sisteme”, care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.

În timp ce Lam a susţinut că proiectul de lege ajuta la combaterea infracţiunilor internaţionale, manifestanţii sunt îngrijoraţi că acordul de extrădare va permite ca cetăţenii din Hong Kong să fie predaţi tribunalelor controlate de Beijing, unde nu este garantată desfăşurarea unui proces corect.

Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru controlul strict asupra Justiţiei, folosirea torturii pe scară largă, extragerea mărturiilor prin mijloace violente, precum şi lipsa celor mai elementare drepturi ale omului. Regimul chinez foloseşte şi în zilele noastre teroarea asupra populaţiei pentru a se menţine la putere.

Manifestanţii au declarat că suspendarea proiectului de lege nu este suficientă.

“Procesul legislativ al proiectului de lege este doar suspendat şi nu complet retras, ceea ce înseamnă că există o posibilitate ca guvernul să reînceapă procesul legislativ la un moment dat în viitor”, a afirmat Ray Chan, un politician pro-democraţie din Hong Kong.

Lam a evitat să răspundă întrebărilor referitoare la cererile de demisie, solicitând cetăţenilor “să ofere o altă şansă”.

Opoziţia faţă de proiectului de lege privind extrădarea a venit din sectoare ample ale societăţii, inclusiv comunitatea afacerilor, experţi, studenţi, profesori, activişti pro-democraţie şi grupuri religioase.

Hong Kong este o regiune administrativă specială a Chinei comuniste. Constituţia fostei colonii britanice, cunoscută sub numele de Legea Fundamentală a Hong Kong-ului, oferă oraşului un nivel ridicat de autonomie, inclusiv puteri executive şi legislative şi un sector judiciar independent.

Proiectul de lege privind extrădarea face parte dintr-o serie de măsuri impuse de preşedintele chinez Xi Jinping despre care susţinătorii democraţiei au declarat că au erodat autonomia Hong Kong-ului. Lam, care a fost selectată de un comitet alcătuit din 1.200 de membri, majoritatea loiali Beijingului, s-a străduit să convingă criticii că proiectul a fost iniţiativa ei şi nu rezultatul unui ordin venit direct de la Partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor