Tokyo: Lavrov în vizită oficială. Japonezii cer insulele Kurile

În timpul vizitei la Tokyo a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, japonezii au pornit o manifestaţie pe străzile oraşului prin care cer restituirea insulelor Kurile, deţinute de Rusia, transmite RIA Novosti.
Exerciţiu Militar în Tokyo, 27 octombrie 2013. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)
P. P.
01.11.2013

În timpul vizitei la Tokyo a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, japonezii au pornit o manifestaţie pe străzile oraşului prin care cer restituirea insulelor Kurile, deţinute de Rusia, transmite RIA Novosti.

Pe străzile din Tokyo, mai multe vehicule echipate cu megafoane transmit mesaje precum ”Restituiţi Teritoriile de Nord!”, aşa cum sunt cunoscute de japonezi insulele Kurilelor de Sud.

Ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, împreună cu ministrul de Externe, au sosit la Tokyo pentru o întâlnire cu omologii lor japonezi, sâmbătă, în care vor dezbate mai multe probleme ce împiedică îmbunătăţirea relaţiilor ruso japoneze.

Teritoriul dezbătut se referă la patru insule, Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, disputate de cele două ţări de mai multe decenii. Litigiul teritorial împiedică Moscova şi Tokyo, să semneze un tratat de pace, cele două ţări fiind în mod formal încă în război de pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Insulele au trecut în administraţia fostei URSS la finalul celui de de-Al Doilea Război Mondial şi moştenite mai târziu de Rusia. Conform Tratatului bilateral privind comerţul şi frontierele din 1855, Japonia revendică dreptul asupra acestor teritorii. Moscova atenţionează că suveranitatea Kurilelor este irevocabilă şi îndeamnă guvernul de la Tokyo să renunţe la revendicările sale şi să conlucreze cu Rusia în dezvoltarea regiunii.

Subiectul insulelor va fi cel mai probabil pe agenda celor doi miniştri ruşi în timpul întâlnirii lor cu premierul japonez, Shinzo Abe.

Shinzo Abe şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au dezbătut subiectul şi la întâlnirea din Moscova din luna aprilie, şi au convenit reluarea negocierilor pentru tratatul de pace dintre Rusia şi Japonia.

Un alt obiectiv al delegaţiei ruse este instalarea unor componente ale scutului antirachetă american pe teritoriul Nipon.

Statele Unite şi ”Ţara Soarelui Răsare” au semnat un nou acord în octombrie care precizează instalarea unui nou radar antirachetă la baza Kyogamisaki din prefectura de vest a Kyoto. Un radar modelul AN TRY -2 este localizat în nordul prefecturii Aomori.

Conform informaţiilor furnizate de RIA Novosti, Rusia este interesată de desfăşurarea scutului anti rachetă din arcul Mării Chinei de Sud cât şi de cel european.

Ministrul de Externe rus a declarat că în tematica întâlnirilor ruso-japoneze sunt incluse probleme de securitate regională, cooperare economică şi schimburi culturale.

Un subiect evocat de ministrul nipon al Apărării, Isunori Onodera, va fi schimbul de observatori în cursul exerciţiilor militare, care urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia în domeniul militar.

”Rusia şi Japonia au făcut deja schimb de observatori militari în cursul exerciţiilor cu trupe terestre în 2008 şi 2009, dar de atunci această practică n-a mai avut loc. Se va pune această problemă în cadrul întâlnirii. Intenţionăm să întărim încrederea şi înţelegerea reciprocă cu Rusia, care beneficiază de o mare influenţă în Asia-Pacific în chestiunile de securitate” a precizat Ministrul Nipon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor