Japonia-Rusia: Un alt incident teritorial, tratatul de pace la risc

Primul Ministru japonez Shinzo Abe (stânga) şi Preşedintele rus Vladimir Putin (dreapta).
Primul Ministru japonez Shinzo Abe (stânga) şi Preşedintele rus Vladimir Putin (dreapta). (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.08.2013

Două bombardiere ruseşti au intrat joi, pentru o perioadă scurtă de timp, în spaţiul aerian al Japoniei în apropiere de sudul insulei Kyushu, provocând intervenţia imediată a forţelor aeriene din Japonia, care au ridicat de la sol avioane de luptă. Japonia a denunţat public incidentul, deşi Moscova a negat intruziunea.

Cele două bombardiere TU-95 au violat spaţiul aerian japonez pentru mai puţin de două minute, fiind primul raid de acest gen din februarie, când două nave militare ruseşti au intrat în spaţiul maritim al ţării asiatice, în apropiere de insula Hokkaido, a declarat Ministerul Apărării japonez.

De data aceasta, Japonia a trimis ca răspuns două avioane de luptă Fighter F-2, dar Rusia a negat că ar fi comis o încălcare.

"Cele două bombardiere strategice TU-95MS efectuau zboruri de rutină peste apele neutre din Marea Japoniei şi Oceanul Pacific", se arată într-o notă a Ministerului Apărării rus.

"În conformitate cu echipamente de control la bord, graniţele statului nu au fost încălcate. Nava a fost însoţită de două aeronave militare a Forţelor Aeriene japoneze în timpul zborului lor asupra apelor neutre", a adăugat el.

Incidentul a avut loc după ce prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au fost de acord ca în aprilie să reia negocierile pentru a rezolva o dispută teritorială de lungă durată.

Diplomaţii japonezi şi ruşi au purtat discuţii la începutul acestei săptămâni pentru încheierea unui tratat de pace şi pentru a rezolva unele dispute teritoriale.

Disputa asupra Insulelor Kurile de Sud (pentru Rusia, sau Teritoriile de Nord, în Japonia), a împiedicat cele două guverne să semneze un tratat care ar pune capăt oficial la război. Arhipelagul a fost ocupat de trupele sovietice la sfârşitul primului război mondial.

Japonia a afirmat în repetate rânduri că va semna un tratat de pace cu Rusia numai cu condiţia să le fie returnate cele patru insule de nord, Hokkaido, aflate în zona cea mai nordică a insulelor japoneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor