Majoritatea ruşilor consideră că pericolul la adresa integrităţii teritoriale a Rusiei vine în primul rând din exterior

(photos.com)
Epoch Times România
17.09.2013

Majoritatea cetăţenilor ruşi consideră că ameninţarea la adresa integrităţii teritoriale a Rusiei vine în primul rând din exterior, atestă un sondaj realizat de Fondul 'Opinia Publică'. Experţii subliniază că ruşii continuă să aibă puternice 'fobii de sorginte sovietică', însă în acelaşi timp ei observă şi ameninţările mai puţin substanţiale ce provin din interiorul ţării, notează cotidianul rus Kommersant.

Potrivit sondajului menţionat, 57% dintre ruşi sunt de părere că există lucruri care ameninţă integritatea teritorială a Rusiei. Cei intervievaţi au enumerat ca surse de ameninţare în special China şi imigranţii chinezi din estul ţării (14%). După cum subliniază Grigori Kertman, analist al fondului, acest lucru nu este de mirare, în condiţiile în care 'China este o mare putere, care ar putea pretinde la teritorii ruseşti', iar ruşii consideră migraţia chinezilor drept 'expansiune'.

Imigraţia străină propriu-zisă, inclusiv înfiinţarea pe teritoriul Rusiei a unor diaspore, este considerată ameninţare de 8% dintre intervievaţi. Tot atâţia sunt de părere că integritatea teritorială ar putea fi subminată şi de 'alte state', care 'vor să se folosească de resursele naturale ruse'. Kommersant remarcă faptul că SUA sunt percepute ca o ameninţare la adresa unităţii Rusiei de numai 5% dintre respondenţi, iar alte ţări occidentale - de numai 4%. Cel mai adesea (7% dintre respondenţi) cetăţenii ruşi îşi amintesc de pretenţiile Japoniei faţă de Insulele Kurile.

'În îngrijorările ruşilor sunt prezente fobii de sorginte sovietică: sindromul 'cetăţenii sub asediu', convingerea că suntem încercuiţi de duşmani, antiamericanismul caracteristic generaţiei mai în vârstă', este de părere Kertman. Potrivit acestuia, în ultima vreme aceste teme sunt reactualizate de puterea de la Moscova.

Directorul Institutului de Sociologie Politică de la Moscova, Veaceslav Smirnov, explică această senzaţie de pericol din exterior prin faptul că 'Rusia are resurse naturale, în timp ce alte ţări duc lipsă de ele'. Cetăţenii ruşi consideră că puteri externe ar putea 'atenta la resursele ruseşti', însă mulţi au ezitări în a menţiona surse concrete de ameninţare, remarcă Smirnov.

Ameninţările interne la adresa integrităţii teritoriale sunt percepute de mult mai puţini ruşi, continuă Kommersant. Astfel, 4% dintre intervievaţi sunt de părere că distrugerea ţării ar putea fi provocată de atitudinile separatiste din unele regiuni, în primul rând din republicile naţionale, iar 3% - că la aceasta contribuie problemele interetnice şi interconfesionale nesoluţionate. După cum subliniază Veaceslav Smirnov, ruşii 'trebuie să se teamă nu de agresiune externă, ci tocmai de conflictele interne'.

După cum mai constată Kommersant, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor ruşi (82%) văd în special avantajele faptului că Rusia este cel mai mare stat din lume. Dintre aspectele pozitive ale acestui lucru, respondenţii menţionează rezervele de resurse naturale, teritoriul vast şi poziţionarea geografică avantajoasă, iar dintre cele negative - dificultăţile în administrarea unui asemenea teritoriu, utilizarea neraţională a resurselor, drumurile proaste şi distanţele foarte mari.

Totodată, aproape toţi cei intervievaţi (93%) sunt convinşi că unitatea Federaţiei Ruse trebuie apărată cu orice preţ. 'Integritatea teritorială a ţării trebuie să reprezinte o mare valoare pentru cetăţeni. Însă, dacă anumite forţe politice vor insista pe tema pericolului privind destrămarea ţării iar acest lucru va determina căutarea de duşmani, va fi nenorocire', atenţionează Grigori Kertman, citat în final de Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor