Todiraşcu caută vinovaţii de necolectarea sumelor confiscate de DNA. Se loveşte de Ministerul Finanţelor
alte articole
Observând că deşi instanţele dispun confiscarea unor sume mari de bani în procesele intentate de procurorii anticorupţie cei de la ANAF ajung să colecteze sume derizorii, senatorul Valeriu Todiraşcu s-a aventurat să dea de urmă vinovaţilor şi să ceară pedepsirea acestora. Senatorul a ridicat această problema la Ministerul Finanţelor, însă răspunsul primit in primă fază a fost incomplet şi conţinea inadvertenţe, iar când a insistat, s-a trezit că nu mai îi răspunde nimeni, motiv pentru care a decis să reclame ministerul.
"În calitate de senator am adresat o scrisoare ministrului finanţelor (Ioana Petrescu n.r.) în care am solicitat comunicarea sumelor colectate de ANAF în anii 2012-2014 în comparaţie cu cele confiscate de instanţele de judecată, dar şi comunicarea măsurilor îndreptate împotriva celor care se fac responsabili de colectarea foarte redusă a respectivelor sume", a explicat Todiraşcu.
Ministerul Finanţelor a răspuns printr-o adresa în care s-a referit numai la primele două întrebări din totalul de cinci puse de Todiraşcu, arătând că sumele colectate în 2012 şi 2013 au reprezentat sub 5%, respectiv numai 1,35 milioane EUR din aproximativ 20 milioane EUR pentru care instanţele au dispus confiscarea. Cât despre măsurile întreprinse împotriva vinovaţilor pentru procentele reduse de colectare, ministerul condyus de Ioana Petrescu nu a dat niciun răspuns.
Senatorul a arătat că aceste informaţii comunicate de Ministerul Finanţelor nu corespund cu declaraţiile publice ale procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit cărora, în anul 2013, procurorii anticorupţie au dispus măsuri asiguratorii de aproape 1,5 miliarde de lei, bani care reprezintă cam un sfert din bugetul Ministerul Sănătăţii.
Pentru a clarifica de ce valoarea sumelor confiscate de instanţe comunicată de Ministerul Finanţelor este mult mai mică decât cea declarată de Procurorul şef DNA, Todiraşcu a formulat o a doua întrebare parlamentară către Ministerul Finanţelor, solicitând comunicarea sumelor confiscate de instanţe de la infractorii trimişi în judecată de DNA şi cele colectate de ANAF pe întreaga perioadă de funcţionare a DNA, respectiv în perioada 2003-2013.
Ministerul Finanţelor nu a emis un răspuns în termenul legal, chiar dacă legea îl obligă să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile.
"În aceste condiţii am declanşat procedura de reclamaţia administrativă împotriva funcţionarilor publici ai Ministerului Finanţelor pentru lipsa unui răspuns în termen legal. În cazul reconfirmării întârzierii nejustificate a colectării de către ANAF a sumelor confiscate de instanţă în procesele intentate de DNA, voi reclama penal la DNA infracţiunea "Favorizării făptuitorului" prevăzută şi pedepsită din Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani sau "Neglijenţă în serviciu" pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani", a anunţat senatorul.