Cazanciuc dă speranţe infractorilor: Graţierea ar putea fi o soluţie

Robert cazanciuc, ministrul Justiţiei, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 39 septembrie 2013
Robert cazanciuc, ministrul Justiţiei, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 39 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Prezent la un congres al notarilor publici la Cluj, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că, în contextul în care România se află pe primul loc în topul ţărilor europene care au primit condamnări la CEDO, din cauza supraaglomerării sistemului penitenciar, o lege a graţierii ar fi o soluţie viabilă, însă doar după o dezbatere publică foarte serioasă.

"În condiţiile în care deficitul în momentul de faţă este de peste 10.000 de locuri, poate fi o soluţie la un moment dat, în anumite limite, cu o acceptare socială. Indiferent câţi bani europeni vom aveam durează ani de zile până vom putea construi un prim penitenciar. Noi vom sta în continuare cu minus 10.000 de locuri, cu spaţii supraglomerate, vom continua să primim condamnări la CEDO pentru că, evident, nu se pot face lucruri peste noapte. Dacă decidentul politic, adică Parlamentul, găseşte că această soluţie trebuie implementată, trebuie făcută o dezbatere publică foarte serioasă şi cu acceptare publică foarte serioasă a unei asemenea decizii", a explicat Robert Cazanciuc.

Legea amnistiei îi va salva în special pe politicieni de dosarele penale aflate în anchetă sau în faza judecăţii în care sunt incriminaţi pentru fapte penale pedepsite cu până la 6 ani închisoare, iar în ceea ce priveşte graţierea, vor fi salvaţi în special politicienii care au primit pedepse de până la 7 ani de închisoare.

Odată aplicată, controversata lege le-ar aduce beneficii multor oameni politici influenţi, printre care Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş şi Relu Fenechiu.

Proiectul de lege este "ţinut la dospit" de PSD

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, născut în februarie 2013, este "ţinut la dospit" de PSD la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. În ciuda insistenţelor deputaţilor PNL şi PDL, pesediştii refuză să repună pe ordinea de zi proiectul de lege invocând faptul că plenul Camerei a decis ca iniţiativa legislativă să fie dezbătută şi cu instituţiile interesate, precum CSM, ÎCCJ, DNA, MJ şi Parchetul General.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a acuzat recent PSD că a amânat decizia după prezidenţiale pentru a-i "stimula" pe baronii locali să fraudeze alegerile.

Scutaru a anunţat că a solicitat, în cadrul şedinţei Biroului Permanent, un răspuns din partea majorităţii referitor la acest subiect, având în vedere că PNL a solicitat, de mai multe ori, introducerea la votul final şi respingerea proiectului.

"Ni s-a spus că vor fi organizate dezbateri pe câteva proiecte de lege, printre care şi acestea, ţinând cont de impactul social şi politic foarte important. Iar, sfidând practic subiectul, cei de la majoritate au propus, nici mai mult nici mai puţin, ca timpul alocat dezbaterii prin ţară a comisiei juridice pe proiectul legii amnistiei şi graţierii să expire în decembrie", a precizat George Scutaru.

În opinia liderului deputaţilor PNL, majoritatea guvernamentală tergiversează luarea unei decizii asupra proiectului de lege, astfel încât actul normativ să fie adoptat după alegerile prezidenţiale.

"Dacă dezbaterea privind amnistia şi graţierea se prelungeşte până în decembrie, nu putem decât să spunem foarte clar că PSD ţine acest proiect de lege pentru a-şi elibera toţi condamnaţii penali, pentru a fi un stimulent electoral pentru acei baroni politici din PSD care au probleme cu DNA şi a-i stimula să fraudeze alegerile, să-l facă pe Ponta preşedinte. Este o dovadă cât se poate de clară a atitudinii PSD că Victor Ponta şi PSD nu urmăresc decât să-i elibereze pe d’alde Duicu, să-i rezolve problemele lui Nicuşor Constantinescu, şi în final să-l elibereze şi pe Dan Voiculescu", a subliniat George Scutaru.

Şi liderul PDL, Vasile Blaga, cerea ca legea amnistierii şi graţierii să nu mai fie "ţinută la dospit" de către PSD, în sertarele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, ci să fie supusă la vot în plen şi ulterior respinsă.

"Vom cere, după alegerea noului Birou al Camerei, punerea pe ordinea de zi cât mai rapid a legii graţierii şi amnistierii, pentru că ne putem aştepta ca domnul Ponta să se gândească să suspende pentru vreo două ore şi Codul penal, ca să-şi rezolve problemele pe care le are cu principalii lui susţinători", a precizat Blaga, adăugând că ACL va vota pentru respingerea proiectului de lege astfel încât acesta să nu mai fie ţinut "la dospit" de către PSD.