Todiraşcu arată parcursul Legii Big Brother 3 - de la aprobarea tacită la votul unanim
alte articole
Senatorul Valeriu Todiraşcu a explicat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, motivul pentru care a decis să nu participe la votarea controversatei legii a securităţii cibernetice, cunoscută şi sub numele de Bog Brother 3, lege care a trecut în Parlament, prin aprobarea tacită a Camerei Deputaţilor şi votul unanim din Senat, însă a fost contestată ulterior de liberali la Curtea Constituţională după protestele societăţii civile.
"Legea securităţii cibernetice a fost aprobată de Parlament, fără dezbateri în plenul Camerei Deputaţilor, fără discuţii în alte comisii senatoriale decât în cea de apărare, în mare graba, respectiv în procedură de urgenţă, fără o aprobare în acest sens din partea plenului Senatului. În data de 19 decembrie 2014, Senatul a aprobat Legea securităţii cibernetice", a precizat Todiraşcu.
Senatorul arată că, în avizul dat de Consiliul Legislativ nu a fost semnalată vreo posibilă neconstituţionalitate a articolului 17 a legii, articol care permite Serviciilor să acceseze, fără mandat judecătoresc, informaţii transmise de "deţinătorii de sisteme cibernetice", firme de stat sau private, iar în plenul Senatului, Comisia de apărare, comisie de fond, a susţinut raportul favorabil, cu amendamente, pentru această lege, fără a ridica obiecţii sau a semnala probleme de constituţionalitate ale legii.
Totodată, Biroul Permanent al Senatului nu a solicitat, potrivit lui Todiraşcu, avizul altor comisii senatoriale, diferite de comisia de fond, cum ar fi Comisia pentru drepturile omului, care ar fi putut semnala problemele de încălcare ale dreptului la viaţa privată în prevederile acestei legi a siguranţei cibernetice.
"Pe parcursul dezbaterilor din plenul Senatului nu a existat nicio discuţie asupra legii în afara îndreptărilor unor mici erori materiale, şi s-a obţinut votul unanim al senatorilor, a celor care şi-au manifestat opţiunea prin vot. Deşi eram prezent în plenul Senatului, nu am participat la votarea acestei legi, aşa cum se vede şi din detalierea nominală a votului", a precizat Valeriu Todiraşcu.
În opinia acestuia, pentru oricare parlamentar a cărui expertiză excede acest domeniu, timpul alocat documentării a fost extrem de scurt de la data de 16.12.2014 - momentul formulării raportului comisiei de fond - până la data de 19.12.2014 - data votului.
"Am decis, astfel, să nu particip la acest vot, din dorinţa de a nu legitima aprobarea acestei legi, chiar printr-un eventual vot negativ care, însumat cu voturile pozitive, ar fi asigurat, astfel, cvorumul necesar aprobării ei. Cu toate acestea, cvorumul necesar aprobării legii a fost întrunit, iar legea a fost adoptată cu votul unanim, al celor care erau prezenţi în sală şi care au participat la vot", a adăugat Todiraşcu.