Tocăniţă moldovenească de vinete servită cu mămăliguţă

Pentru cei care vor să profite de ultimele vinete de pe piaţă, le sugerăm să încerce această delicioasă reţetă de tocăniţă moldovenească de vinete. Prin felul cum se prepară, legumele nu se zdrobesc, iar savoarea şi gusturile individuale se combină reciproc într-o simfonie de arome şi culori.
Maria Matyiku
10.10.2014

Pentru cei care vor să profite de ultimele vinete de pe piaţă, le sugerăm să încerce această delicioasă reţetă de tocăniţă moldovenească de vinete. Prin felul cum se prepară, legumele nu se zdrobesc, iar savoarea şi gusturile individuale se combină reciproc într-o simfonie de arome şi culori.

Ingrediente:

2 vinete de mărime potrivită sau o vânată mai mare,
2 cepe tocate mărunt,
1 morcov mare tăiat în cubuleţe,
1/2 ţelină tăiată în cubuleţe,
1 ardei tăiat în rondele,
1 gogoşar tăiat în felii,
3 roşii decojite şi tăiate în cubuleţe,
ulei,
sare, piper,
pătrunjel verde

Mămăliguţa:

375 g făină de porumb,
1 litru de apă,
½ linguriţă de sare,
100 g brânză uscată rasă

Modul de preparare:

Vinetele se taie în felii groase de un cm, se presară cu sare, apoi se pun într-o strecurătoare la scurs. După o jumătate de oră, se clătesc cu apă rece, apoi se usucă cu ajutorul unui prosop de hârtie absorbantă. Feliile de vinete se crestează pe ambele părţi şi se ung cu ulei, de preferabil de măsline. Feliile de vinete se pun într-o tavă la grill la cuptor pentru câteva minute, până când încep să prindă o crustă uşor maronie, după care se scot şi se pun deoparte. (în reţeta originală vinetele se taie în cubuleţe şi se fierb 2-3 minute – preparate pe grill sunt mult mai gustoase, iar gustul uşor amărui al vinetei este eliminat în totalitate.)

În timp ce vinetele presărate cu sare stau la scurs, ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în 2 linguri de ulei, la foc mic pentru 1-2 minute, până când aceasta devine sticloasă.

Se adaugă cubuleţele de morcovi şi ţelină, împreună cu rondelele de ardei şi gogoşarul tăiaţi felii. Se amestecă în continuare pentru câteva minute, după care se adaugă apă fierbinte atât cât să acopere legumele şi se înnăbuşă 4-5 minute.

Se adaugă roşiile şi se lasă să fiarbă la foc mic cam 20 de minute. Se ia de pe foc.

Legumele fierte de pun într-o tavă, alternându-se cu rânduri de felii de vinete, aşezate pe lăţimea tăvii. Se adăugă sare şi piper şi se pune la cuptor la 180 C, până când lichidul de pe legume scade. În felul acesta nu este nevoie să amesteci, iar legumele îşi păstrează forma, nu se zdrobesc. După ce se scoate din cuptor se presară pătrunjelul verde tocat mărunt.

Pentru prepararea mămăliguţei, într-o oală mai mică, se pune la fiert un litru de apă, în care se adaugă o jumătate de linguriţă de sare. Când apa începe să clocotească, se adaugă făina de porumb în ploaie, amestecând încontinuu cu ajutorul unui tel. Se lasă să fiarbă, în funcţie de felul fainei. Dacă e făină instant, în 10 minute mămăliguţa e gata; dacă folosiţi făină normală, se fierbe 20-25 de minute.

Când e fiartă, mămăliguţa se ia de pe foc. La servire, alături de tocăniţă, se pun porţii mici de mămăliguţă presărată pe deasupra cu brânză rasă. Se serveşte cât e caldă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor