Expert american în politică: Saudiţii au mari probleme şi sunt conştienţi de acest lucru

Conform unei analize a Eurasia Group, saudiţii sunt conştienţi că au mari probleme, în special după ce executarea clericului şiit al-Nimr a atras asupra Arabiei Saudite un val puternic de critici internaţionale şi a dus la suspendarea relaţiilor diplomatice şi comerciale cu Iranul.
Ian Bremmer, preşedinte al Eurasia Group.
Ian Bremmer, preşedinte al Eurasia Group. (Captură Foto)

Izolarea internaţională tot mai mare a Arabiei Saudite şi influenţa regională tot mai puternică a Iranului a forţat Riadul să rupă relaţiile cu Teheranul, conform unei noi analize realizate de Eurasia Group, cea mai mare firmă din lume de consultanţă în domeniul riscurilor politice.

“Arabia Saudită are mari probleme şi ştie acest lucru”, a declarat Ian Bremmer, un expert american în politică şi preşedinte al Eurasia Group, pentru Business Insider.

Arabia Saudită este “mult mai provocată pe planl economic, mult mai izolată regional şi global şi este asediată de probleme legate de succesiune”, a susţinut Bremmer.

Rupând relaţiile cu Iranul, Arabia Saudită schimbă de asemenea atenţia publică de la problemele sale interne, care includ scăderea bruscă a preţurilor la petrol şi o instabilitate politică tot mai mare izvorâtă din rivalităţile existente în sânul familiei saudite aflate la conducerea ţării, a adăugat Bremmer.

Arabia Saudită a anunţat duminică faptul că suspendă relaţiile diplomatice cu Iranul după protestele de la ambasada sa din Teheran, care au izbucnit după executarea de către saudiţi a proeminentului cleric şiit Nimr al-Nimr. Clericul a fost executat sâmbătă împreună cu alte 46 de persoane.

Executarea clericului a condus la critici internaţionale şi la amplificarea tensiunilor diplomatice în regiune.

Luni, Arabia Saudită a suspendat toate legăturile comerciale cu Iranul şi a interzis cetăţenilor iranieni să călătorească pe teritoriul saudit.

“Ei sunt nemulţumiţi că sunt în centrul atenţiei pe plan internaţional, având în vedere temerile tot mai mari legate de Statul Islamic şi doresc să transforme tensiunile regionale într-o poveste iraniană, ceea ce îi ajută [pe saudiţi] pe plan intern. Toate acestea duc la o amplificare şi mai mare [a tensiunilor]”, a notat Bremmer.

“Sursa esenţială a neliniştii saudiţilor este Iranul”, a susţinut Eurasia Group în analiza sa de risc pentru 2016. “Economia iraniană, care în scurt timp nu va mai fi supusă sancţiunilor, se va întări şi guvernul iranian va avea mai mulţi bani de cheltuit pentru susţinerea clienţilor regionali”.