Transnistria insistă asupra modificării cadrului relaţiilor cu OSCE
alte articole
Cadrul juridic al relaţiilor Transnistriei cu Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din R.Moldova trebuie modificat, a opinat ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, la întrevederea de miercuri cu şeful adjunct al secretariatului OSCE, Adam Koberatski.
Potrivit postului de televiziune din Transnistria, Ştanski a recunoscut faptul că, în ultima perioadă, "relaţiile dintre Transnistria şi Misiunea OSCE din Moldova s-au înrăutăţit surprinzător". Acest fapt ar avea legătură, în primul rând, cu "raportul angajat, fără precedent, unilateral şi necorespunzător realităţii al şefei misiunii, Jennifer Brush, prezentat Consiliului permanent al OSCE".
Ştanski s-a arătat nemulţumită, în special, de cele declarate de Jennifer Brush cu privire la tentativele de restricţionare a atribuţiilor reprezentanţilor OSCE, dar şi de restricţionare a libertăţii de circulaţie a colaboratorilor misiunii, menţionează Infotag.
"Este adevărat că mecanismul de intrare a colaboratorilor misiunii în republică s-a modificat, dar nu se deosebeşte în niciun caz de regulile care îi vizează pe toţi reprezentanţii misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. Niciun fel de restricţionare a mandatului misiunii, precum afirmă doamna Brush, nu există şi nu putea să fie. Este vorba despre modul de aviz general de intrare pentru angajaţii diplomatici. Colaboratorii misiunii trebuie să respecte legislaţia noastră, care stipulează cum anume diplomaţii vin în Transnistria şi cum interacţionează cu autorităţile", a declarat şefa MAE din Tiraspol.
Oficiala a afirmat că "RMN nu are cerinţe faţă de misiunea care, în calitatea sa de mediator, trebuie să fie imparţială, neutră şi obiectivă". Ştanski a pledat pentru semnarea unui nou acord cu Misiunea OSCE, pe motiv că cel precedent (1993) este depăşit de timp şi că textul acestuia ar fi diferit la Tiraspol şi la OSCE. "Anume, de aici a venit nevoia de actualizare, perfecţionare şi, în fond, de deschidere a unei discuţii referitoare la formatul conlucrării", a conchis Nina Ştanski.