Tiraspolul, acuzaţii dure la adresa României: Intenţionează să anexeze R. Moldova sub pretextul aderării la UE, iar Transnistria va fi alipită forţat

Transnistria (www.cataniatoday.it)
Maria Maevschi
06.06.2024

În cazul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, un vis al autorităţilor oficiale de la Chişinău, republica moldovenească separatistă transnistreană va fi alipită cu forţa, a declarat pentru RIA Novosti directorul Institutului de Studii Socio-Politice şi Dezvoltare Regională de la Tiraspol, Igor Şornikov.

Potrivit sursei citate, în declaraţia sa, Şornikov s-a referit la afirmaţia europarlamentarului român Eugen Tomac, potrivit căruia „doar unificarea cu România va asigura securitatea Republicii Moldova”.

„La Bucureşti se crede că Transnistria va rămâne în ʻzona griʼ până când transnistrenii înşişi vor dori să devină parte a UE, sau mai bine zis, să devină parte a României. Cu alte cuvinte, Transnistria nu trebuie să se aştepte la recunoaşterea independenţei şi la ridicarea măsurilor de blocadă, ci va fi luată cu forţa", a declarat Şornikov.

Acuzând politicienii români de ipocrizie, directorul Institutului de Studii Socio-Politice de la Tiraspol a menţionat că „Eugen Tomac şi premierul Marcel Ciolacu nu sunt nişte visători naivi, ci oameni destul de pricepuţi care promovează agenda de informare de care are nevoie România ”.

„În aceste momente asistăm la nişte exacerbări de sezon ale politicienilor români care visează la anexarea Basarabiei. Ba strigă în gura mare că nu există nici moldoveni şi nici limba moldovenească, ba le propun moldovenilor să renunţe la Transnistria care nu a făcut parte niciodată din spaţiul românesc, ba militează cu înverşunare pentru integrarea europeană", a declarat Şornikov pentru agenţia de presă de la Moscova.

Acesta a insinuat că, prin astfel de declaraţii provocatoare, oficialii de peste Prut ar pregăti cetăţenii Republicii Moldova pentru anumite schimbări radicale.

„Tomac vrea neapărat să insufle ideea că, în cazul Republicii Moldova, integrarea europeană şi unirea cu România sunt procese similare. Şi solicită ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a adăugat expertul de la Tiraspol.

Mai mult decât atât, Şornikov a pus în aceeaşi oală şi referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din 20 octombrie curent, insinuând că şi aici ar fi vorba despre intenţia Bucureştiului de unificare.

„Cetăţenii moldoveni ar trebui să ştie că, sub masca integrării europene, li se va impune lichidarea statalităţii lor. În ceea ce priveşte Transnistria, după cum ştim, un astfel de referendum nu va avea loc în regiune şi, judecând după declaraţiile altor politicieni români, aceştia nu doresc să se agaţe de Transnistria şi să intre în vreun fel în contact direct cu armata rusă”, a menţionat Şornikov.

Autorităţile de la Chişinău au declarat în nenumărate rânduri că îşi propun să reintegreze regiunea separatistă transnistreană în cadrul Republicii Moldova înaintea de aderarea la Uniunea Europeană în 2030, proces care ar urma sa aibă loc doar pe cale paşnică şi benevolă.

„Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la UE până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înainte de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat preşedinta Maia Sandu la începutul lunii mai.

De menţionat este faptul că în timp ce acuză vehement autorităţile de la Chişinău şi Bucureştiul că intenţionează, sub pretextul integrării europene, să unească cele două state, Tiraspolul cere Federaţiei Ruse protecţie în faţa presiunii tot mai mari din partea Chişinăului.

„Trebuie să vorbim despre libertăţile noastre, drepturile noastre, activitatea noastră economică liberă, procesul de negociere şi, în cele din urmă, despre pacea pe pământul transnistrean”, a declarat Vadim Krasnoselski la finele lunii februarie, după aşa-numitul „Congres al deputaţilor de toate nivelele”, omiţând faptul că tocmai datorită eforturilor autorităţilor de la Chişinău, Transnistria – stat nerecunoscut internaţional – face exporturi în Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, Republica Moldova achită pensii, salarii şi alte beneficii pentru locuitorii din stânga Nistrului care deţin cetăţenia moldovenească, aceştia constituind majoritatea în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor