Dezbatere tensionată. Nicuşor Dan îl "bubuie" pe Simion după explozia cursului valutar: Vorbeşte de Georgescu premier şi anticipate / Replica

Nicuşor Dan şi George Simion
Andrei Pricopie
08.05.2025

Într-o dezbatere electorală tensionată, desfăşurată în contextul unei crize economice tot mai profunde, candidaţii la funcţia de preşedinte al României au fost provocaţi să răspundă la întrebări esenţiale privind stabilizarea economiei şi evoluţia cursului leu-euro.

Dialogul dintre George Simion şi Nicuşor Dan a evidenţiat diferenţele majore de viziune şi ton politic: de la acuzaţii privind alianţe locale controversate şi responsabilitatea pentru deficitul bugetar record, până la atacuri legate de încrederea pieţelor financiare în posibila guvernare a candidaţilor.

Moderator: Care credeţi că trebuie să fie strategia dumneavoastră pentru stabilizarea economiei? Şi cât credeţi că va fi euro la sfârşitul mandatului?

George Simion: Cursul leu-euro a fost ţinut în frâu şi la noi, şi în Polonia, şi în ţări care încă nu au intrat în zona euro, de către băncile naţionale. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mă bucur că, în sfârşit, avem un nou Papă astăzi, pentru că mai lipsea să fiu acuzat că sunt vinovat şi de nealegerea noului Papă.

Am avut un guvern care, în mare parte, astăzi stă în spatele lui Nicuşor Dan — vinovat pentru un deficit bugetar istoric: 9,3% oficial, dar în realitate ştim că este mai mare. Aşadar, eliminarea oamenilor incapabili din administraţiile locale şi centrale, din fruntea guvernului, un plan de măsuri concrete — acestea reprezintă alternativa la creşterea taxelor, care nu înseamnă decât austeritate.

Sigur că, din cauza şirului de alegeri, aceste măsuri au fost amânate de actuala guvernare. Şi-au bătut joc de români prin acele ordonanţe 'trenuleţ', şi-au bătut joc de toţi pensionarii, de la cei militari la cei cu grupe de muncă, şi continuă să o facă — în timp ce amantele, pilele, prietenii lor sunt în fruntea statului şi contribuie la mărirea datoriei naţionale şi la intrarea ţării în faliment.

Acest curs era preconizat pentru 2025 să treacă de 5 lei, aşa cum a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Nicuşor Dan: Domnul Simion va răspunde dacă i se adresează o întrebare. În primul rând, noi am venit aici la o dezbatere politică, dar să nu o dăm în politicianism. Afirmaţia că guvernul e în spatele meu este politicianistă. Domnul Simion este în alianţă la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la Sectorul 2, la Bacău, la Focşani, la Suceava, la Prahova — cu PSD-ul. Dar acum, întrebarea serioasă este următoarea...

George Simion: Domnul Nicuşor Dan nu ştie că domnul Viziteu este primar la Bacău, unde într-adevăr avem o alianţă, cum avem şi la Sectorul 2. La Consiliul General, domnul Nicuşor Dan nu prea ştie propria majoritate. Este o majoritate formată din PNL, PSD şi PPUSL. Şi doar pentru că nu am acceptat corupţia în alcătuirea Consiliului General — pentru că domnul Nicuşor Dan ne-a făcut nişte oferte interesante, cu nişte directori la TAP...

Nicuşor Dan: Adevărul este că, în Consiliul General, sunt doi viceprimari: unul de la PSD, unul de la PNL. Votaţi de AUR! Să trăiască!

George Simion: AUR nu a votat aşa ceva.

Moderator: Vă rugăm frumos să revenim la dezbatere. Domnule Nicuşor Dan, aveţi două minute pentru a răspunde la întrebare. O reiau: Care credeţi că trebuie să fie strategia pentru stabilizarea economiei?

Nicuşor Dan: La Primăria Capitalei, am găsit o datorie curentă de trei sferturi din bugetul anual. Am redresat şi azi avem un rating individual cu patru trepte peste ratingul naţional.

Spune cineva care a făcut ceva în zona financiară. Am avut o politică guvernamentală nesăbuită ani de zile.

Şi sunt patru lucruri pentru echilibrare financiară:

- Absorbţia fondurilor europene;

- Mai important — şi aici preşedintele are un rol important — marea evaziune fiscală (asta legat de venituri);

- Limitarea cheltuielilor nesăbuite ale statului — borduri, panseluţe şi multe altele;

- Eliberarea 'pilăraiei' din companiile de stat.

Dar vreau să-mi folosesc timpul ca să mă îndrept către domnul Simion şi să-l întreb cum explică creşterea cursului. Şi o să-i dau eu răspunsul:

Creşterea cursului vine din neîncrederea mediului financiar faţă de ce poate să facă un preşedinte Simion.

- Pentru că vorbeşte de referendum pentru turul 2 înapoi.

- Vorbeşte de alegeri anticipate.

- Vorbeşte de naţionalizare.

- Vorbeşte de Călin Georgescu prim-ministru al României.

Ăsta este motivul pentru care mediul financiar nu are încredere.

Ăsta e motivul pentru care a crescut cursul.

Ăsta e motivul pentru care o să avem inflaţie.

Ăsta e motivul pentru care oamenii o să plătească rate mai mari la creditele lor.

Pentru care firmele o să plătească dobânzi mai mari.

Ăsta e motivul pentru care românii o să plătească facturi mai mari.

Pentru că nu reuşiţi să proiectaţi încredere în guvernarea dumneavoastră viitoare.

Pentru că nu reuşiţi să proiectaţi decât haos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor