Timmermans, despre tentativele de modificare a Codului Penal: "Nu vom tăcea şi vom lua poziţie" (Video)
alte articole
Comisia Europeană va analiza cu mare atenţie modificările ce se aduc legislaţiei, a declarat vineri, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, întrebat ce părere are despre faptul că în Parlament tocmai s-au publicat 20 de modificări ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală.
"În sfârşit vorbim despre legislaţie şi nu despre cazuri specifice! Comisia va analiza cu mare atenţie modificările la legislaţie şi vom face comentarii dacă vom constata că nu este o îmbunătăţire a situaţiei. Acesta este rolul nostru, nu să vedem cazuri specifice ci, în mare, dacă legislaţia are consecinţe asupra statului de drept şi a luptei contra corupţiei.
Nu vom tăcea şi vom lua poziţie, dar nu am apucat să văd aceste amendamente pentru că abia acum câteva ore au fost publicate iar săptămâna viitoare vor fi supuse votului", a declarat Timmermans.
Reamintim că pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor sunt trecute nu mai puţine de 20 de proiecte legislative vizând modificări ale Codului Penal şi Codului de procedură penală.
Printre acestea se numără şi iniţiative precum înlocuirea arestului preventiv cu "arestul sever", eliminarea cătuşelor în cazul arestării preventive, pedepse cu închisoarea pentru cei ce dezvăluie informaţii din dosare în curs de cercetare, accelerarea analizării cererilor de eliberare condiţionată etc.
Nu în ultimul rând, tandemul PSD-PC a venit cu o găselniţă menită să îngreuneze considerabil arestarea preventivă. Un amendament propus de senatorii PSD Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu (PSD) si Cristiana Anghel (PC) propune înlocuirea sintagmei "suspiciuni rezonabile" cu "indicii temeinice", ceea ce înseamnă că la arestare se cer "probe concrete", "dincolo de orice îndoială", aşa cum se cer la condamnare.
Frans Timmermans a sosit vineri la Bucureşti, pe agenda vizitei figurând întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, cu membri ai comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlamentul României, precum şi cu reprezentanţi din organisme judiciare şi organizaţii pentru a discuta despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) prin care Comisia Euoropeană urmăreşte şi susţine lupta împotriva corupţiei şi consolidarea independenţei justiţiei în România.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.