Iliescu, la un pas de a fi pus sub acuzare? Mărieş dă de înţeles că i-a venit vremea fostului preşedinte [video]
alte articole
Principalul beneficiar al evenimentelor din perioada decembrie 1989 - iunie 1990, Revoluţia şi Mineriadele, va fi pus sub acuzare în viitorul apropiat, a dezvăluit joi preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, în urma discuţiilor avute cu şefii Secţiei Parchetelor Militare, inclusiv cu procurorul Ion Vasilache, pe tema evoluţiei dosarelor care vizează tragicele evenimente.
Teodor Mărieş a mers astăzi la Parchetul de la lângă Înalta Curte pentru a depune o serie de documente referitoare la dosarele vizând evenimentele din 1989-1990, mai concret vizând dosarul Mineriadei.
În urma discuţiilor care au durat aproape trei ore, Mărieş a dezvăluit că i s-a promis ca într-un orizont apropiat de timp va avea loc o punere sub acuzare în dosare, însă nu a precizat în ce dosar anume - cel al Revoluţiei sau cel al Mineriadei. Teodor Mărieş a subliniat că persoana care va fi pusă sub acuzare a fost principalul beneficiar al deturnării Revoluţiei din 89 şi al venirii minerilor în Bucureşti.
"O să fac un arc în timp. În urmă cu 10 ani când am oprit prescrierea pe cele două dosare - dosarul Revoluţiei şi dosarul Mineriadei -la prima întâlnire cu procurorul general de atunci, Ilie Botoş, am făcut declaraţia următoare: "Astăzi a picat dictatura Iliescu în Parchetul General", lucru care s-a văzut în ceea ce s-a lucrat în aceste dosare pe parcursul anului 2005, 2006, 2007 şi până la decizia Curţii Constituţionale.
La ultima întâlnire în Parchet a avocaţilor noştri, concluzia procurorilor - cu o uşa trântită - suna cam aşa: "Aţi învins un sistem, domnilor. Ne-aţi luat toţi dosarul". Astăzi concluzia discuţiei este următoarea: într-un orizont apropiat vom avea prima punere sub acuzare în aceste dosare. Aceasta este afirmaţia făcută de şeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache.", a afirmat preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989".
Întrebat dacă cel care va fi pus sub acuzare este fostul preşedinte Ion Iliescu, Mărieş a declarat că acest nume nu a fost pronunţat în cadrul discuţiilor dar că opinia publică poate concluziona singură cine este beneficiarul acestor evenimente, lăsând să se înţeleagă că este vorba chiar despre fostul preşedinte.
"Opinia publică este suficient de inteligentă să înţeleagă cine este beneficiarul diversiunii de după 22 decembrie şi a Mineriadei din 13-15 iunie", a declarat Mărieş.
Reprezentanţii "Asociaţiei 21 decembrie 1989" vor avea întâlniri lunare cu procurorii care instrumentează cele două dosare.
"Există un plan pe dosarul Mineriadei, un plan de acţiune. Vom avea întâlniri lunare cu procurorii în care să ne fie prezentat (progresul - n.r) iar, în dosarul Revoluţiei, cei trei capi ai Parchetului Militar spun că echipa care are dosarul în lucru încearcă să pună ordine să vadă dacă s-a respectat procedura în perioada respectivă. Perioada de studiu a acestui dosar mi se pare cam lungă, pentru că dosarul a revenit la Secţia Parchetelor Militare acum un an şi două-trei luni, după ce a intrat în vigoare noul Cod de Procedură Penală", a mai precizat Mărieş.
Menţionăm că vizita lui Mărieş la Parchet vine după ce CEDO a emis o a patra hotărâre consecutivă prin care a dispus că statul român trebuie să plătească noi despăgubiri victimelor Revoluţiei. Decizia CEDO a survenit în lipsa unei anchete efective cu privire la crimele săvârşite în timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi prin tergiversarea finalizării plângerii depuse de către Asociaţia „21 Decembrie 1989”, încă din anul 1990.
Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.