Kovesi despre momentul începerii urmăririi penale a premierului Ponta: "Nu este nicio coincidenţă!"

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Procurorul general al DNA a afirmat că invitarea premierului Ponta la DNA, în calitate de suspect în cazul Şova, nu are "nicio legătură" cu moţiunea de cenzură depusă de PNL, relatează B1 TV.

"Categoric nu are nicio legătură invitarea unor persoane (la audieri) cu evenimente publice", a declarat Kovesi în faţa sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrebată de jurnalişti dacă există vreo legătura între moţiunea de cenzură depusă de liberali şi anunţul urmăririi penale a primului ministru.

Întrebată cum se face că urmărirea penală s-a întâmplat acum, deşi se vorbeşte despre un dosar deschis în 2010, Kovesi a explicat că "anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii la sfârşitul lunii aprilie cu privire la anumite infracţiuni de care e suspectat premierul în acest moment."

"S-a început urmărirea penală in rem la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă într-o "perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obţinut anumite informaţii şi până la emiterea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale.", a adăugat procurorul şef DNA.

Kovesi a reamintit că procurorii anticorupţie au în lucru mii de dosare şi nu stau să verifice ce se întâmplă în spaţiul public, ci îşi văd de treabă:

”Nu, nu este nicio coincidenţă. Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele la care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci nu este nicio coincidenţă. Pur si simplu procurorii îşi fac treaba”, a adăugat şefa DNA.

Ponta o contrazice pe Kovesi

"Precizez că am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri după amiaza la ora 16.15! ( sunt convins că exista procesul verbal în acest sens şi înregistrarea telefonică). Regret că informaţia prezentată public de dna Procuror Şef Kovesi este neadevărată!", a fost reacţia premierului penta pe Facebook.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. .

Reamintim că procurorii DNA au dispus, vineri, efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, sub acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în doarul Turceni-Rovinari, fapte comise pe vremea când era avocat. Premierul mai este acuzat şi de conflict de interese, pe motiv că l-a numit pe Şova ministru, în condiţiile în care beneficiase în trecut de foloase din partea acestuia, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne