Tiberiu Niţu îşi pune din nou societetea civilă în cap - pledează pentru legi de tip "securist"
alte articole
UPDATE - "Cu siguranţă trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului, dreptul la corespondenţă, la comunicare, de a nu te imixtiona, autoritate a statului, şi de a nu îngrădi astfel de drepturile. Dar, pe de altă parte, haideţi să spunem că şi dreptul la viaţă este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru, al tuturor, şi atunci, între dreptul la viaţă şi dreptul la secretul corespondenţei, bineînţeles alegem dreptul la viaţă, chiar cu diminuare sau cu îngrădirea, în limite legale bineînţeles şi cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenţă şi comunicare", a declarat Tiberiu Niţu, după şedinţa de plen a CSM, potrivit Mediafax.
"Cred că, în actualul context, şi celelalte instituţii implicate în elaborarea actelor normative, în promulgare, în controlul asupra constituţionalităţii vor avea o opinie puţin schimbată", a adăugat Niţu.
***
Atacurile teroriste de la Paris au adus din nou în discuţie adoptarea unor legi intens contestate de societatea civilă. Procurorul General, Tiberiu Niţu, susţine că, în vederea prevenirii actelor de terorism, sunt necesare acte normative eficiente, precum legile privind cartelele preplătite şi retenţia datelor, subliniind totodată că nicio măsură nu poate fi considerată "disproporţionată" în raport cu faptele.
"Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite şi legile privind cartelele preplătite şi retenţia datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, dacă le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Aţi menţionat ce se întâmplă la Paris... Uitaţi-va ce înseamnă să încerci să combaţi! E groaznic ceea ce se întâmplă!", a declarat Tiberiu Niţu, la sediul CSM, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă se impune o lege de tipul Big Brother, Niţu a replicat că sunt "imperios necesare" introducerea unor instrumente potrivite care să poată preveni actele de terorism.
"Important este să putem preveni, iar ca să putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite şi astfel de acte normative care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaştem ce fac astfel de oameni; sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Şi noi am luat toate măsurile, ne-am implicat alături de alte instituţii pentru a adopta astfel de legi. Pentru a acţiona ferm împotriva teroriştilor şi pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporţionată", a adăugat Niţu.
Procurorul general recunoaşte însă că, în România, problema terorismului este sub control, în contextul în care nu există dosare de terorism la parchete - un indiciu că instituţiile îşi fac bine treaba în privinţa acestui aspect.
"E foarte bine că nu avem dosare. Am avut dosare, ştiu că au fost vreo două, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a întâmplat la Paris. Important este să nu avem dosare. Pentru că a avea dosare înseamnă să combaţi, iar a nu avea dosare înseamnă că ai o prevenire eficientă şi foarte bună. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Va asigurăm ca şi noi, Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casaţie, dar în special serviciile specializate în prevenirea, depistarea şi anticiparea acestor fapte îşi fac foarte bine treaba şi noi susţinem activitatea acestor instituţii", a precizat Niţu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că SRI salută punerea în discuţie a legii cartelelor prepay privind retenţia datelor, pentru că ajută serviciul să îşi îndeplinească obiectivele asumate, însă nu formulează aprecieri privind deciziile CCR faţă de aceste legi.
"Cel mai grav atentat la libertatea de exprimare este folosit de autorităţile române pentru a repune pe agendă iniţiative legislative ce afectează grav drepturile la libera exprimare şi la viaţa privată", a fost reacţia celor de la ActiveWatch.
"Serviciile Secrete calcă pe cadavrele celor ucişi la Paris pentru a-şi impune legile Big Brother. Control! Control! Control! Culmea ironiei&tragediei, în Franţa există legea "cartelelor prepay doar cu buletinul", dar n-a ajutat la NIMIC. Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi în Bulgaria - atentatul de la Burgas din iulie 2012 - şi bulgarii au o asemenea lege, dar a fost inutilă. Asistăm la un atentat din partea structurilor statului (MAE, Ministerul Public, DIICOT, DNA, CSM, ORNISS, Autoritatea Naţionala pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Ministerul pentru Societatea Informaţionala şi Ministerul Justiţiei) la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Ne vând terorism pe cartelă", a declarat Mihail Bumbeş, de la Miliţia Spirituală - OUG care s-a implicat şi în protestele recente contra Legii Big Brother 3.