Schäuble cere UE să adopte o poziţie dură în negocierile pentru Brexit

Ministrul german de Finanţe a avertizat politicienii să nu permită Marii Britanii să "incite diferite state din UE şi interesele lor particulare unele împotriva altora"
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble. (GREGOR FISCHER/AFP/Getty Images)

Wolfgang Schäuble a avertizat vineri că Marea Britanie nu va putea să se bucure de aceleaşi drepturi de care s-a bucurat la un moment dat ca membră UE fără să accepte şi obligaţiile.

“Dorim să îi menţinem pe britanici aproape de UE, dar nu există drepturi fără responsabilităţi”, a declarat ministrul german de Finanţe pentru Neue Osnabrüker Zeitung.

Negocierile pentru Brexit vor fi, de asemenea, un proces de învăţare, în special, pentru britanici, a declarat Schäuble. “Ei au un centru financiar puternic în Londra, dar nu îşi vor păstra accesul obişnuit la piaţa UE dacă nu vor accepta regulile blocului european”.

Premierul britanic Theresa May a semnat miercuri scrisoarea care invocă în mod oficial Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, urmând ca, timp de doi ani, să aibă loc negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul european.

Schäuble a declarat că rezultatul cheie al negocierilor pentru Brexit va fi, pentru ambele părţi, acela de a minimaliza pierderile ieşirii britanicilor din UE.

Ministrul german a subliniat, de asemenea, necesitatea ca celelalte 27 de state membre UE să formeze un front unit în discuţiile pentru Brexit.

Statele UE, a susţinut el, trebuie să anticipeze tentativele Marii Britanii "să incite diferite state din UE şi interesele lor particulare unele împotriva altora".

Acest lucru va fi valabil şi pentru Germania, cu care Marea Britanie va urmări să încheie un acord special în privinţa producţiei auto şi a altor exporturi. “Dar nu putem să ne lăsăm divizaţi, trebuie să fim uniţi în discuţiile noastre cu guvernul londonez”, a mai notat Schäuble.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe