Juncker îl ameninţă pe Trump pentru susţinerea Brexitului, promite că va promova ieşirea unor state din SUA

Într-un moment în care relaţiile UE-SUA par să se încălzească, preşedintele Comisiei Europene şi-a manifestat nemulţumirea faţă de suportul arătat de Donald Trump pentru Brexit, promiţând că va promova la rândul său ieşirea a doua state americane din SUA.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu pare să fie încântat de suportul manifestat de preşedintele american Donald Trump pentru Brexit. Adresându-se joi la conferinţa anuală a Partidului Popular European, Juncker a avertizat că va promova independenţa statelor Ohio şi Texas faţă de SUA, dacă liderul american “se comportă în acest fel”.

“O mulţime de oameni vor dori acel lucru. Chiar şi oameni de pe alt continent, unde noul preşedinte american a fost fericit că Brexitul are loc şi a cerut şi altor ţări să facă la fel. Iar dacă el va continua în acest fel, voi promova independenţa statelor Ohio şi Texas de Statele Unite ale Americii”.

Există o nemulţumire reală în rândul unora dintre ţările UE faţă de faptul că Trump a susţinut Brexitul şi a cerut şi altor membri ai blocului european să urmeze exemplul Marii Britanii.

Comentariile lui Juncker au fost făcute în timpul unui discurs în care a atacat oponenţii Comisiei Europene.

Comentariile lui Juncker survin într-un moment ciudat, dată fiind aparenta încălzire a relaţiilor dintre UE şi SUA - după ce vicepreşedintele american Mike Pence a încheiat o vizită în mare parte reuşită în Bruxelles şi în contextul în care chiar Donald Trump şi-a calmat în mod semnificativ tonul faţă de proiectul UE.

Juncker nu a criticat Marea Britanie deloc în timpul discursului său şi a făcut referire la Brexit doar în relaţie cu Trump şi cu oportunităţile pe care le prezintă retragerea britanicilor din UE pentru o reformare a Europei.

După cum a indicat ziarul britanic Express, comentariile lui Juncker sunt o “dinamită diplomatică”, în special după ce preşedintele american i-a transmis cancelarului Angela Merkel “factura NATO” pentru Germania în valoare de 375 miliarde de dolari.

Remarcile lui Juncker sunt cea mai explicită intervenţie din partea unui lider al UE la adresa preşedintelui Trump şi, probabil, vor aduce disperare pentru anumiţi lideri europeni care speră ca blocul european să urmărească o politică de apropiere de cel mai important aliat al lor.