"The Guardian": Ungaria şi România, atenţie la Constituţie! UE are nevoie de o instituţie de supraveghere a democraţiei

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
12.03.2013

Profesorul Jan-Werner Mueller, de la Universitatea britanică Princeton, a declarat recent că Uniunea Europeană trebuie să aibă dreptul de a exclude o ţară care nu respectă statul de drept, afirmaţie care vizează şi România.

Într-un editorial publicat în cotidianului "The Guardian", Mueller a făcut o paralelă între Victor Ponta şi premierul Ungariei Viktor Orban.

„În teorie, o dictatură militară ar putea rămâne în UE - evenimentele din Ungaria şi România arată că avem nevoie de o instituţie de supraveghere a democraţiei”, scrie în debutul editorialului Jan-Werner Mueller.

Mueller prezintă situaţia din Ungaria, care, în ciuda criticilor aspre ale Occidentului, a votat recent a patra modificare a Constituţiei, apoi face o paralelă între premierul Ungariei Viktor Orban şi Victor Ponta.

Premierului român Victor Ponta i-a fost transmis în termeni fără echivoc de către Barroso, vara trecută, să înceteze să se joace cu legile care guvernează demiterea preşedintelui ţării, care se întâmplă să fie exact principalul oponent politic al lui Ponta. Ponta pare să fi învăţat de la vecinul său vestic. În loc să schimbi legi pentru scopuri politice, este mult mai elegant să adopţi o nouă constituţie care consacră preferinţele partizane, la modul în care Orban a procedat în Ungaria”, a relevat profesorul Mueller.

În concluzie, Uniunea Europeană trebuie să creeze o instituţie care să monitorizeze sistematic democraţia şi domnia legii în statele membre, mai precizează editorialistul, adăugând că actualele tratate nu prevăd posibilitatea de a exclude un stat din Uniunea Europeană.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a afirmat la data de 6 decembrie că în România, dar şi în alte state, există un recul al democraţiei.

Patru ţări din UE au cerut înfiinţarea unui mecanism de combatere a încălcării statului de drept

Printr-o scrisoare transmisă vineri preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, miniştrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei i-au cerut să propună un mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

"Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniştri de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Este o contribuţie interesantă care merge cam în aceeaşi direcţie cu ceea ce preşedintele Barroso a prezentat în discursul său despre starea Uniunii (...) Noi ne dorim să continuăm să lucrăm la aceste aspecte şi considerăm această scrisoare ca o importantă contribuţie", a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Pia Ahrenkilde-Hansen a reluat apoi ideile exprimate de Barroso în 12 septembrie 2012, în discursul său din Parlamentul European despre starea Uniunii, când a arătat că este nevoie de un mecanism de protecţie în statele membre a principiilor şi valorilor democratice europene şi statului de drept.

Pia Ahrenkilde-Hansen a refuzat să răspundă cînd a fost întrebată de jurnalişti dacă în scrisoarea respectivă sunt menţionate Ungaria şi România ca exemple.

Jose Barroso ceruse acelaşi lucru în septembrie 2012

Ponta pare să fi învăţat de la vecinul său vestic. În loc să schimbi legi pentru scopuri politice, este mult mai elegant să adopţi o nouă constituţie care consacră preferinţele partizane, la modul în care Orban a procedat în Ungaria.

La data de 12 septembrie 2012, Jose Barroso declara într-un discurs susţínut în plenul Parlamentului European că este nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situaţiilor de încălcare a regulilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE".

"În ultimele luni am asistat la ameninţări împotriva cadrului legal şi democratic în anumite state europene. PE şi Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat şi au tras alarma şi au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluţii îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situaţii au dezvăluit şi unele limite pentru cadrul nostru instituţional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situaţii, nu doar alternativa dintre "puterea soft" a persuasiunii politice şi opţiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru", a declarat atunci Barroso, fără a se referi clar la o anumită ţară membră.

La propunerea Comisiei şi cu consultarea Parlamentului European, articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene oferă Consiliului European posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care şi dreptul de vot în cadrul Consiliului.

Jose Barroso a mai afirmat că o mai bună uniune politică în cadrul UE înseamnă că trebuie întărite fundaţiile pe care se bazează construcţia europeană.

"Trebuie să respectăm valorile fundamentale, să respectăm statul de drept şi democraţia", a precizat Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene a mai declarat atunci că angajamentul european pentru întărirea statului de drept se află şi în spatele intenţiei Comisiei Europene de înfiinţare a biroului procurorului general al UE, aşa cum este prevăzut de Tratatele UE, urmând să fie făcută în curând o propunere în acest sens.

Traian Băsescu: Raportul MCV spune - "Nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor"

În cadrul unei declaraţii de presă susţinută la data de 3 februarie la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul MCV transmite României să nu ne jucăm cu statul de drept şi să ne revenim în abordarea politicienilor.

„Vin la partea negativă a raportului care, trebuie să recunosc, este aparent o contradicţie: să apreciezi pozitiv aceste instituţii (n.r. - DNA, ICCJ, ANI, Parchetul General) care ţin de statul de drept şi, pe de altă parte, să pui sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept, dar realităţile verii anului 2012 n-au putut fi evitate şi mesajul pe care îl dă acest raport este - Nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor, în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici", a declarat Traian Băsescu duminică.

Traian Băsescu a mai spus că nu mai suntem în vremea anilor 1947 - 1948 "când, cu ghioaga, comuniştii se instalau la putere sau încălcând Constituţia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor