Diaconescu: La "nerespectarea statului de drept", România a ţinut capul de afiş în ultimele 12 luni

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a atras atenţia că România a ţinut capul de afiş în ultimele luni la capitolul privind nerespectarea statului de drept, iar posibilele sancţiuni pe care le-ar putea primi nu par să-i impresioneze pe cei aflaţi la putere.
Cristian Diaconescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
10.03.2013

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a atras atenţia că România a ţinut capul de afiş în ultimele luni la capitolul privind nerespectarea statului de drept, iar posibilele sancţiuni pe care le-ar putea primi nu par să-i impresioneze pe cei aflaţi la putere.

"La capitolul "nerespectarea statului de drept" ori "nerespectarea separaţiei puterilor în stat", România a ţinut capul de afiş în ultimele 12 luni. Aşadar, cu indulgenţă putem spune că reacţia celor patru miniştri de Externe se poate datora şi unor probleme apărute la noi în ţară... Acum, important este să vedem ce şi în ce măsură ne poate afecta pe noi această idee", a scris Diaconescu pe blogul personal.

Consilierul a criticat atitudinea autorităţilor care nu par deloc deranjate de posibilele sancţiuni.

"Perspectiva unor sancţiuni severe la adresa României, pare să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti (...) Răspunsul României este că "ne convine şi susţinem", dar cu unele condiţionalităţi – adică mecanismul se instituie cumva şi pentru că în România au existat acest tip de probleme, iar decidenţii guvernamentali români îşi imaginează că vor pune condiţii la iniţierea acestui mecanism. Comic nu?", a menţionat Diaconescu.

Consilierul s-a referit la scrisoarea trimisă de patru miniştri de Externe din UE prin care aceştia au cerut înfiinţarea unui mecanism de combatere a încălcării statului de drept, pe care o vede drept "un răspuns la o stare de fapt(...)nu produsul imaginaţiei lor în abstract".

"Scrisoarea celor patru miniştri de Externe este în fapt un manifest pentru unitatea şi funcţionalitatea unei construcţii europene care are la bază legea şi încrederea că legea se respectă... odată creat acest mecanism, sper că este limpede pentru toată lumea, că aplicarea lui se va face "mecanic" pe elemente concrete, pe stări de fapt evidente pentru toată lumea, cu consecinţe imediate şi indiscutabile", a precizat Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor