Corlăţean: România este de acord cu mecanismul privind statul de drept, dar cu anumite condiţii

Conferinţă de presă, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe şi, omologul său ungar Janos Martonyi. În imagine, Titus Corlăţean (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
09.03.2013

România ar putea lua în considerare propunerea făcută de miniştrii de Externe din Olanda, Germania, Danemarca şi Finlanda, care au cerut instituirea unui mecanism privind statul de drept, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean, însă numai cu anumite condiţii. Acestea se referă la reducerea curentelor populiste şi la creşterea solidarităţii.

"Propunerea viza realizarea unui mecanism care să asigure conformitatea în primul rând cu setul de valori fundamentale aparţinând UE, dacă această propunere vizează şi asigurarea unor principii fundamentale ale UE precum solidaritatea şi respingerea unor idei privind noi linii de demarcaţie, o Europa cu mai multe viteze, şi dimpotrivă, mai multă solidaritate între mai vechii membri şi mai noii membri, respingerea populismului şi curentelor populiste, foarte prezente, o serie de state paradoxal cu o veche democraţiei, atunci ar putea fi o idee extrem de interesantă pe care şi noi o putem lua în considerare", a precizat Corlăţean.

Printr-o scrisoare transmisă vineri preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, miniştrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei îi cer să propună un mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

"Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniştri de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Este o contribuţie interesantă care merge cam în aceeaşi direcţie cu ceea ce preşedintele Barroso a prezentat în discursul său despre starea Uniunii (...) Noi ne dorim să continuăm să lucrăm la aceste aspecte şi considerăm această scrisoare ca o importantă contribuţie", a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Ahrenkilde-Hansen a refuzat să răspundă când a fost întrebată de jurnalişti dacă în scrisoarea respectivă sunt menţionate Ungaria şi România ca exemple.

Instrumente mai bune

Pe 12 septembrie 2012, José Barroso declara, într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European, că este nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situaţiilor de încălcare a regulilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE".

"În ultimele luni am asistat la ameninţări împotriva cadrului legal şi democratic în anumite state europene. PE şi Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat şi au tras alarma şi au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluţii îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situaţii au dezvăluit şi unele limite pentru cadrul nostru instituţional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situaţii, nu doar alternativa dintre "puterea soft" a persuasiunii politice şi opţiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru", a precizat Barroso, fără a se referi clar la o anumită ţară membră.

José Barroso a mai afirmat că o mai bună uniune politică în cadrul UE înseamnă că trebuie întărite fundaţiile pe care se bazează construcţia europeană. "Trebuie să respectăm valorile fundamentale, să respectăm statul de drept şi democraţia", a afirmat Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene a mai declarat atunci că angajamentul european pentru întărirea statului de drept se află şi în spatele intenţiei Comisiei Europene de înfiinţare a biroului procurorului general al UE, aşa cum este prevăzut de Tratatele UE, urmând să fie făcută în curând o propunere în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor