Teste pentru angajare în armată
alte articole
Potrivit site-ului Direcţiei de Management Resurse Umane, cei care vor să se angajeze în cadrul armatei trebuie să urmeze 3 paşi obligatorii: recrutare, selecţie, admitere. Înainte însă de a deveni cadru militar activ trebuie să parcurgeţi o serie de teste, cele mai multe cu caracter eliminatoriu.
Chiar dacă, din punct de vedere al tehnologiei militare, Armata Română are mult de recuperat faţă de vechile ţări membre NATO, în privinţa organizării şi profesionalismului resurselor umane nu sunt mai prejos decât aliaţii cu state vechi în Alianţa Nord Atlantică. Cu toate acestea, cei care doresc să intre în cadrul Armatei trebuie să ştie că-i aşteaptă un mod de viaţă mult diferit faţă de cel din viaţa civilă. Se face pregătire militară serioasă. Oamenii trebuie pregătiţi temeinic pentru a face faţă oricărui tip de situaţie, în special celor din teatrele de război.
Dacă sunteţi hotărât să urmaţi o carieră militară mergeţi la biroul informare-recrutare din judeţul în care locuiţi (sau din sector, dacă locuiţi în Bucureşti).
Primul pas, cel de recrutare, presupune în primul rând, îndeplinirea unor criterii referitoare la vârstă, aptitudini, studii etc. Dacă îndepliniţi aceste criteriile generale şi specifice de recrutare, veţi primi toate îndrumările de care aveţi nevoie pentru completarea dosarului de candidat, cu documentele necesare, precum copii ale actelor de identitate şi de studii, certificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, veţi completa câteva documente tipizate.
Apoi, recrutorul vă va consilia şi orienta spre acel tip de carieră militară (formă de pregătire), cât şi spre acele arme şi specialităţi militare ce corespund cel mai bine aspiraţiilor, intereselor, preferinţelor dvs., dar şi pregătirii, vârstei şi aptitudinilor pe care le aveţi. De aceea este important să discutaţi deschis cu recrutorul şi să păstraţi, în continuare, contactul cu acesta.
Teste pentru angajare în armată. Examenul clinic
Examenul clinic care verifică starea de sănătate a candidaţilor presupune prezentarea la medicii specialişti (medicină internă, chirurgie, ortopedie, ORL, neurologie, psihiatrie, dermatologie, boli infecţioase etc. Trecerea cu succes a examenului medical vă califică în etapa următoare: interviul de cunoaştere.
Teste pentru angajare în armată. Interviul de cunoaştere
Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, încă o dată, îndeplinirea criteriilor de recrutare, după care veţi purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidenţial şi cu concluziile şi recomandările recrutorului. Este recomandat ca în timpul acestui dialog să fiţi sincer şi relaxat, el nu are caracter eliminatoriu.
Tot ce mai aveţi de făcut este să completaţi cererea de înscriere pentru instituţia militară de învăţământ aleasă, conform opţiunii dvs.
Cât mai curând posibil, recrutorul vă va planifica pentru pasul următor – susţinerea probelor de selecţie la centrul zonal de selecţie şi orientare. Între timp, nu ezitaţi să vă pregătiţi. Antrenamentele fizice şi exerciţiile de perspicacitate şi de comunicare vă vor fi de folos, recomandă Direcţia de Management Resurse Umane, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Teste pentru angajare în armată. Probele psihologice şi cele fizice
Probele psihologice şi cele fizice fac parte din pasul 2, cel al selecţiei şi au caracter eliminatoriu.
Candidaţii trebuie să treacă, mai întâi, de probele psihologice. Acestea constau într-un test de inteligenţă - care evaluează gândirea logică, raţionamentul, capacitatea de a lucra contra timp, memoria, abilităţile numerice şi vederea în spaţiu, vocabularul etc., un chestionar de personalitate - pentru evaluarea posibilităţilor de adaptare la condiţiile specifice mediului militar, un test situaţional – o probă de grup, teoretică şi practică (pentru ofiţeri şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.
Pentru probele psihologice vă puteţi pregăti parcurgând teste de inteligenţă şi perspicacitate pe care le găsiţi pe Internet. În timpul probelor trebuie să fiţi calm şi atent. Implicaţi-vă în rezolvarea sarcinilor, pe parcursul testului situaţional, fiţi sincer şi rapid în timpul completării chestionarului de personalitate.
Dacă aţi trecut de aceste teste, probele fizice care vor urma vă vor pune la încercare îndemânarea, rezistenţa şi forţa. Probele fizice constau în parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 subprobe pe un circuit de 90 de metri lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor motrice de bază, calităţile motrice combinate, dar şi existenţa unor calităţi psihice, cum sunt tenacitatea şi curajul. Ulterior, veţi fi supus unei probe de rezistenţă pe distanţa de 1.000 sau 2.000 de metri, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat şi de vârstă.
Timpul alocat pregătirii pentru probele sportive depinde de cât de mult sport aţi făcut pe timpul orelor de educaţie fizică din şcoală şi de stilul dvs. de viaţă. Pentru a reuşi la aceste probe trebuie să vă dezvolţi forţa, echilibrul, viteza, rezistenţa, îndemânarea şi coordonarea motorie. Un minim de antrenament este nu doar binevenit, dar şi necesar.
Încercaţi următoarele exerciţii: deplasare în echilibru, deplasare târâş, săritură peste semne (ca la şotron), săritură peste obstacol, peste ladă, săritură în lungime, de pe loc, ridicare şi transport de greutăţi, tracţiuni – pentru băieţi sau flotări – pentru fete, aruncarea mingilor la ţintă, alergare de viteză şi de rezistenţă.
Teste pentru angajare în armată. Interviul final
Interviul final vizează capacitatea de exprimare, depistarea defectelor de vorbire, motivaţia, etc.
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu imediat. Rezultatul după fiecare probă este „Admis” sau „Respins”.
În funcţie de rezultatele obţinute la probele psihologice şi fizice, candidaţii care nu au atins baremele minime necesare, pot solicita continuarea activităţilor de selecţie specifice altor categorii de personal. Pentru aceasta, candidaţii respectivi sunt consiliaţi şi orientaţi în funcţie de opţiuni, aptitudini şi oferta profesională existentă.
Candidaţii pentru anumite categorii de personal (cum ar fi şoferi, piloţi, scafandri etc.), vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală şi/sau specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi „Admis” la toate cele trei probe enumerate mai sus.
Dacă sunteţi declarat „Inapt” ori „Respins” la evaluarea medicală şi/sau aptitudinală specială, puteţi alege o altă opţiune, în condiţiile în care metodologia probelor şi rezultatele obţinute la selecţie permit acest lucru.
Dacă aţi optat pentru a deveni soldat/gradat voluntar şi aţi fost declarat „Admis” la selecţie, veţi fi clasificat şi repartizat pe arme/servicii/specialităţi militare în funcţie de opţiunile proprii, rezultatele obţinute, apropierea domiciliului faţă de unitatea militară aleasă, şi numărul de locuri existent.
Teste pentru angajare în armată. Şcolile militare
Pentru a deveni cadru militar activ în Ministerul Apărării Naţionale - ofiţer, maistru militar sau subofiţer, trebuie să urmaţi o formă de pregătire specifică fiecărei categorii de personal, într-o unitate/instituţie de învăţământ militar. Absolvirea colegiului militar liceal vă oferă cele mai mari şanse de a fi admis/admisă într-o şcoală militară postliceală sau instituţie militară de învăţământ superior.
Atât la biroul informare-recrutare, cât şi la centrul zonal de selecţie şi orientare, puteţi obţine detalii privind instituţiile militare de învăţământ şi concursurile de admitere organizate de acestea.
Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal şi instituţie militară de învăţământ. Gradul de dificultate al probelor este asemănător cu cel de la concursurile pentru admiterea în instituţiile civile de învăţământ. Prin aceste probe veţi face dovada că sunteţi capabil să înţelegi complexitatea şi specificul disciplinelor care vă vor fi predate în perioada de formare profesională şi să vă însuşiţi cunoştinţele şi deprinderile necesare. Probele constau, cel mai adesea, în teste de cunoştinţe sau/şi de specialitate.
Dacă sunteţi absolvent de liceu şi aţi obţinut distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, pe grupe de ţări sau la olimpiadele şcolare naţionale, atunci puteţi fi admis în învăţământul militar superior fără a mai participa la concursul de admitere, dar numai la specializări corespunzătoare disciplinelor la care ai fost distins, potrivit reglementărilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.