Teoria halucinantă a unui politician ucrainean pro-Kremlin privind exploziile de la conductele Nord Stream. România, luată în vizor

Nor de metan deasupra Marii Baltice, dupa avariile de la gazoductul Nord Stream (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
16.05.2024

Un politician ucrainean apropiat de regimul de la Moscova, Andri Derkaci, a acuzat, într-un interviu acordat agenţiei de presă Belta, că persoanele care au amplasat explozibili la conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt "sabotori ucraineni" care s-ar fi pregătit în Ucraina şi România, relatează agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

"Ei au fost antrenaţi pentru o perioadă lungă de timp, inclusiv în regiunea Jitomir. Iniţial, antrenamentele au avut loc acolo, apoi în România, lângă baza NATO de lângă Mangalia. S-au antrenat pe South Stream, au închiriat un iaht mare, iar apoi au fost duşi în Polonia. Iahtul mai mic, Andromeda, a fost pregătit [pentru ei]. Publicaţiile occidentale au scris despre acest lucru", a spus Derkaci.

Potrivit politicianului, un grup condus de Roman Chervinski, fost agent special ucrainean, a efectuat scufundarea la conductă.

De asemenea, Derkaci a afirmat că unul dintre participanţii la operaţiune, Marina Sitalo, este "specializată în realizarea de amalgamuri subacvatice".

"Ea are experienţă în scufundări în diferite părţi ale lumii, iar soţul ei practică, de asemenea, tehnica scufundărilor", a continuat oligarhul, care este şi politician.

Conductele Nord Stream 1 şi 2, care transportă gaz pe sub Marea Baltică şi care costă miliarde de dolari, au fost deteriorate de o serie de explozii în zonele economice suedeză şi daneză în septembrie 2022, eliberând cantităţi mari de metan în aer.

Exploziile au avut loc la şapte luni după ce Rusia a lansat o invazie la scara largă în Ucraina, care a declanşat o gamă largă de sancţiuni economice şi financiare occidentale împotriva Moscovei.

Kremlinul a acuzat Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru explozii, care au întrerupt în mare parte livrarea gazului rusesc pe piaţa europeană profitabilă. Aceste ţări au negat implicarea şi, în schimb, au acuzat Rusia de orchestrarea incidentului.

Unii oficiali occidentali au declarat că nave militare ruseşti se aflau în zonă în momentul exploziilor. Alţii au declarat că nu există dovezi concrete care să implice Moscova, care a calificat drept "absurdă" sugestia că s-ar afla în spatele atacurilor.

La începutul acestui an, Danemarca şi Suedia au renunţat la anchetele lor privind exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream.

Anul trecut, Germania a declarat Consiliului de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili submarini pe un iaht cu pânze care ar fi putut fi folosit pentru a transporta explozibilii şi că scafandrii instruiţi ar fi putut ataşa explozibilii la conducte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor