Teodor Meleşcanu: "subiectul SIE trebuie să înceteze"

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Acuzat de Traian Băsescu că a târât SIE în dispute politice, Teodor Meleşcanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe şi candidat independent la Cotroceni, îl acuză pe preşedinte că i-a cerut numele ofiţerilor acoperiţi şi susţine că "subiectul SIE trebuie să înceteze."

"De la începutul campaniei electorale, în dezbateri se aduc o serie de teme parazitare care blochează dezbaterile pe problemele de fond ale campaniei electorale. În ultimele 72 de ore, am asistat la dezbateri intense pe toate posturile de televiziune în legătură cu subiectul aşa-zişilor ofiţeri acoperiţi. Din punctul meu de vedere, această temă s-a încheiat. (...) Dacă mai există alte nelămuriri, acestea trebuie clarificate de către autorităţile române competente. Din această dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pierde România, pierdem cu toţii. Preşedintele Băsescu nu are multe lucruri de pierdut, dar România are", a declarat Meleşcanu, adăugând că dezbaterile pe acest subiect trebuie să înceteze.

"Acest delir şi această manipulare trebuie să înceteze. Trebuie să înceteze, pentru ca românii au aşteptări mari de la aceste alegeri", a afirmat Meleşcanu, citat de Realitatea net.

Meleşcanu a mai afirmat că preşedintele Traian Băsescu i-a cerut numele ofiţerilor acoperiţi din guvern, prin nume înţelegându-se "o listă" a acestora.

Reamintim că şeful statului l-a atacat dur pe Meleşcanu, acuzându-l că a angrenat SIE în dispute politice şi că a dezinformat opinia publică. Preşedintele a arătat că racolarea lui Ponta ca ofiţer sub acoperire al serviciului, în perioada 1997 - 2001 reprezintă o încălcare a Constituţiei care interzicea procurorilor să ocupe orice alte funcţii (cu excepţia funcţiilor în învăţământul superior) şi a acuzat că Hotărârea de Guvern 223/2013, prin care numele ofiţerilor acoperiţi în rezervă devine secret de stat, a fost adoptată, cu complicitatea lui Meleşcanu. Respectiva hotărâre ar fi menită să-i acopere trecutul lui Ponta şi a fost adoptată fără avizul CSAT.

Preşedintele a susţinut că Meleşcanu a lansat două neadevăruri în spaţiul public, şi anume că preşedintele i-a solicitat lista ofiţerilor acoperiţi şi că legea nu permite dezvăluirea unei astfel de informaţii către şeful statului. Băsescu a explicat că nu i-a cerut lui Meleşcanu o listă ci i-a solicitat să-i spună dacă în guvern există persoane care, după 1990, au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă. Totodată, preşedintele a susţinut că, potrivit Constituţiei, avea dreptul să ceară aceste informaţii iar Meleşcanu a creat un precedent periculos refuzând să-i pună la îndemână informaţiile solicitate.

Băsescu a mai reamintit că Teodor Meleşcanu şi-a justificat refuzul de a-i dezvălui preşedintelui dacă în guvernul României au fost/sunt ofiţeri acoperiţi prin articolul 10, aliniatul 2 din legea nr 1/1998, legea SIE, şi a insistat pe ideea că "articolul 10, aliniatul 2, spune următorul lucru: sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare. Reţineţi, sursele de informaţii, nu este vorba de ofiţeri ai SIE, ci de surse, adică cel de la care ofiţerul SIE culege informaţiile", a insistat Băsescu, arătând că fostul şef SIE s-a prevalat în mod greşit de articolul 10.