Traian Băsescu: "Meleşcanu a creat un precedent periculos"

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara că cel mai grav lucru nu este că premierul Victor Ponta a încălcat Constituţia, fiind în acelaşi timp şi procuror şi ofiţer SIE, ci faptul că Teodor Meleşcanu, în calitate de director SIE, a refuzat să-i dezvăluie informaţii pe acest subiect.

Vreau să ştiţi că eu nu consider cel mai grav incident faptul că dl Ponta a încălcat Constituţia.", a declarat Băsescu miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, afirmând că, în opinia lui, cel mai grav incident este ca un şef de serviciu a refuzat o informaţie şefului statului.

"Este un precedent care nu trebuie tolerat. Dânsul (Meleşcanu) s-a prevalat de povestea cu sursele, articolul 10.2 şi punctul c4 din HG 223/2013. Nicio hotărâre de guvern, niciun regulament nu poate fi mai puternic decât legea. Ei au adăugat în mod nepermis la lege (prevederea că numele ofiţerilor este secret inclusiv după ce aceştia au încetat colaborarea cu serviciul n.r.) şi au făcut acest lucru dintr-un interes politic.", a declarat Băsescu, adăugând că legea SIE (1/1998) interzicea divulgarea activităţilor şi a personalului serviciului şi nu se referea la rezervişti.

Băsescu declarase anterior că Meleşcanu a lansat două neadevăruri în spaţiul public, şi anume că preşedintele i-a solicitat lista ofiţerilor acoperiţi şi că legea nu permite dezvăluirea unui astfel de informaţii către şeful statului.

"Probabil dl Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care domnia să se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un serviciu secret şi preşedintele României, însă preşedintelui nu poţi să îi refuzi o informaţie pe care o deţii", a declarat Băsescu, explicând că informaţia pe ce i-a cerut lui Meleşcanu a fost să îi spună dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofiţeri acoperiţi ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă.

"În articolul 80 din Constituţia României se precizează foarte clar că preşedintele veghează la buna funcţionarea instituţiilor statului, inclusiv la buna funcţionare a Guvernului.", a adăugat Băsescu.

Cât despre articolul 10 din legea 1/1998, de care s-a prevalat Meleşcanu, şeful statului a explicat că acesta prevede că "sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare. Reţineţi, sursele de informaţii, nu este vorba de ofiţerii ai SIE, ci de surse, adică cel de la care ofiţerul SIE culege informaţiile." a insistat Băsescu, arătând că fostul şef SIE s-a prevalat în mod greşit de articolul 10.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne