Traian Băsescu: "M-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului. Pentru mine este o enigmă uriaşă"

Traian Băsescu a criticat miercuri angrenarea Serviciului de Informaţii Externe în politică, declarându-se surprins de comunicatul remis de SIE miercuri.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
15.10.2014

Traian Băsescu a criticat miercuri "angrenarea Serviciului de Informaţii Externe în politică", declarându-se surprins de comunicatul remis de SIE miercuri:

"Trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului. Pentru mine este o enigmă uriaşă. De ce au făcut-o?", s-a întrebat Băsescu, adăugând că, în comunicatul serviciului, există neadevăruri.

Reamintim: Serviciul de Informaţii Externe (SIE) l-a contrazis marţi pe Traian Băsescu în cazul Hotărârii de Guvern 223/2013 privind informaţiile secret de stat din domeniul de activitate al SIE, precum şi în legătură cu obligaţia Serviciului de a-i furniza preşedintelui informaţii despre ofiţerii secreţi din Guvern.

După ce preşedintele Băsescu a criticat luni faptul că, în 2013, Guvernul a dat o Hotărâre menită să secretizeze identitatea ofiţerilor acoperiţi (printre care şi premierul Ponta), fără ca actul normativ să fi trecut prin CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării), SIE a precizat, într-un comunicat, că respectiva HG nu avea nevoie de avizul CSAT şi că era necesară în condiţiile în care peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi în ultimii 10 ani.

"Cel mai important neadevăr este cel legat de faptul că nu era necesar avizul CSAT pentru a scoate hotărârea 223/2013 (prin care se secretizează numele ofiţerilor acoperiţi, inclusiv după ce îşi încetează raporturile cu serviciile)", a declarat Băsescu, după comunicatul SIE de ieri.

"Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de prevederile legii 182/2002, care, la art. 14 spune că CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate. Ori, Hotărârea 223, care clasifică activităţile SIE ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare, de asigurare a secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva, aşa cum spune legea 182, dacă nu ţi se aduce la avizare? Ori, acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT, aşa cum spune legea 182", a declarat Băsescu, insistând asupra faptului că SIE este o instituţie a cărei activitate ţine de securitatea naţională.

Preşedintele a mai arătat că şi legea 415 /2002 privind CSAT prevede la art. 4 că proiectele de acte normative iniţiate sau emise de guvern privind securitatea naţională se avizează de CSAT. Mai mult decât atât, legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă prevede ca, în cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative, iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate de reglementare, a arătat Băsescu.

"Cum poate să dea SIE un comunicat care spune că nu e necesar avizul CSAT? Sunt trei legi care au fost încălcate prin promovarea HG 223/2013 cu privire la secretizarea activităţilor SIE", a conchis Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că, în articolul 3 din legea 182, privind protecţia informaţiilor clasificate, se spune că nicio prevedere a acestei legi nu va fi interpretată în sensul limitării accesului la informaţii de interes public sau al ignorării Constituţiei.

"Aş vrea să înţelegem foarte bine, nu se pot secretiza informaţii prin care se ignoră Constituţia - scrie în legea 182 - , sau informaţii de interes public. Oare este de interes public dacă prim ministrul României este, sau a fost, ofiţer de informaţii? Eu zic că da" a mai arătat preşedintele.

Totodată, articolul 4 din aceeaşi lege privind secretele de stat afirmă că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor, sau documentelor, în scopul ascunderii încălcărilor legii, sau al limitării accesului la informaţii de interes public, a mai declarat Băsescu.

"Este o încălcare a Constituţiei utilizarea ca ofiţer a unui procuror? Răspunsul meu e: da", a completat şeful statului, adăugând că, din toate aceste motive, consideră că Teodor Meleşcanu a încălcat legea şi "a târât după interesele sale politice şi ale premierului un serviciu excepţional, un serviciu care este unul dintre cele mai bune din lume".

"Păcat că un om politic, cel puţin neinspirat, a participat la un demers care a pus serviciul într-o situaţie foarte proastă", a mai adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor