Hezbollah, într-o stare de alertă fără precedent

Luptătorii Hezbollah-ului, un aliat al regimului sirian condus de Bashar al-Assad, au ocupat poziţii strategice secrete în Liban, în aşteptarea unei eventuale intervenţii militare din partea SUA împotriva Siriei, au precizat luni martori citaţi de AFP.
Tineri militanţi Hezbollah calcă pe steagul Statelor Unite, 1 august 2013. (MAHMOUD ZAYYAT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.09.2013

Luptătorii Hezbollah-ului, un aliat al regimului sirian condus de Bashar al-Assad, au ocupat poziţii strategice secrete în Liban, în aşteptarea unei eventuale intervenţii militare din partea SUA împotriva Siriei, au precizat luni martori citaţi de AFP.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat să convingă membrii Congresului să voteze în favoarea unui atac asupra Siriei. Rezultatul votului fiind aşteptat pe 9 septembrie. Obama vrea să nu lase nepedepsită Siria pentru atacul cu arme chimice lansat la 21 august, când trupele lui Assad au efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia au utilizat arme chimice care au dus la moartea a aproximativ 1.300 de oameni (din care peste 400 de copii), potrivit acuzaţiilor opoziţiei siriane si ale SUA.

Locuitorii regiunii Tyr au precizat că există o atmosferă de mobilizare generală în partea de sud a Libanului, chiar dacă nimeni nu a dat declaraţii explicite în acest sens. Martorii susţin că majoritatea tinerilor, cunoscuţi ca membrii ai mişcării Hezbollah, au plecat din oraşe şi din sate de aproximativ cinci zile, dar securitatea din jurul sediilor partidului şiit libanez şi barajele făcute de ei au rămas la fel.

Aceeaşi lucru se întâmplă şi în câmpia Bekaa, situată în estul ţării, un alt centru de comandă al mişcării. Potrivit locuitorilor din Baalbeck, militanţii Hezbollah au dispărut, în special artileria, deşi nimeni nu vorbeşte despre asta.

În suburbiile Beirutului, zonă aflată sub controlul Hezbollah, tineri de aproximativ 15 ani i-au înlocuit pe combatanţii mai experimentaţi pentru a perchiziţiona vehiculele care intră în zonă.

Purtătorul de cuvânt al Hezbollah nu a vrut să comenteze acest subiect, însă cotidianul Akhbar, apropiat regimului de la Damasc şi al mişcării Hezbollah, a precizat luni că "rezistenţa islamică (Hezbollah) a chemat toate cadrele şi membrii săi să se alăture poziţiilor lor".

Cotidianul Akhbar preciza că "armata siriană a mobilizat unităţile care nu au participat până în prezent la confruntările (cu rebelii - n.r) şi a plasat unităţile care se ocupă de rachete într-o stare de alertă fără precedent".

Beneficii şi riscuri

Mişcarea Hezbollah, un grup etnic şiit susţinut de Iran, are un rol central în politica din Liban, unde controlează guvernul din 2011. Militanţii săi luptă în Siria, alături de regimul preşedintelui Bashar Assad, într-un război civil în care rebelii încearcă să răstoarne regimul dictatorial al lui Assad.

”Partidul lui Dumnezeu” ar fi traducerea numelui pe care gruparea îl poartă de la înfiinţarea sa la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei iraniene, în urma invaziei israeliene din Liban.

Şeful serviciilor secrete israeliene a declarat că Iran şi Hezbollah au pus la punct o forţă de 50.000 de oameni în Siria pentru a susţine regimul lui Assad şi a-şi menţine influenţa după căderea acestuia. Oficialul israelian a atras atenţia, în cadrul unei conferinţe din luna martie, asupra faptului că trupele lui Assad au la dispoziţie arme chimice.

Potrivit oficialului, Iranul vizează dublarea a ceea ce regimul sirian şi Iran numesc „Armata poporului”, formată din luptători Hezbollah şi finanţată de Iran cu scopul susţinerii regimului Assad în lupta acestuia, contra insurgenţilor sirieni sunniţi care vor răsturnarea puterii de la Damasc.

Centrul Meir Amit susţine într-un raport că această "armată populară" poate numără peste 150.000 de luptători şi ar putea da "Iranului şi Hezbollah-ului un punct de sprijin în zonele populate de şiiţi şi Alawites, ajutându-i să devină factori importanţi în arena siriană într-o eră post-Bashar Assad".

Raportul analizează, de asemenea, şi beneficiile obţinute de Hezbollah luptând în Siria. În primul rând, mişcarea are oportunitatea de a pune mâna pe arme avansate, cum ar fi rachetele iraniene Fateh-100. Luptând în Siria, Hezbollah deschide, de asemenea, un alt front împotriva Israelului - graniţa din Platoul Golan.

Dar Hezbollah se supune şi riscurilor prin aceste decizii. Spre exemplu, războiul civil s-ar putea declanşa în Liban, în timp ce reputaţia Hezbollah ar putea suferi în lumea arabă din cauza susţinerii regimului sirian al lui Assad.

Uniunea Europeană a înregistrat Hezbollah pe lista neagră a terorismului

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru înregistrarea grupului militar libanez Hezbollah pe lista neagră a terorismului. Cei 28 de miniştri de externe ai Uniunii Europene au luat decizia în unanimitate, precizând totodată că se doreşte totuşi continuarea dialogului cu responsabilii politici ai mişcării, lucru care a devenit extrem de dificil în noul context.

Mişcarea şiită a catalogat decizia UE drept una "agresivă şi nedreaptă". ”Hezbollah respinge în mod clar decizia UE (...) şi vede în ea o decizie agresivă, nedreaptă, care nu are la bază nicio justificare şi nicio dovadă”, a declarat într-un comunicat de presă partidul şiit libanez.

Şi Iranul a condamnat decizia UE şi a declarat că o astfel de decizie corespunde intereselor nelegitime ale ”regimului sionist”, cu referire la Israel, un duşman declarat al Republicii Islamice, conform ministrului de Externe Ali Akbar Salehi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor