Templul Shaolin comercializat

Beijingul a lansat recent “Competitia globala de Kung Fu chinezesc a staturilor TV,” un show TV produs in asociere cu Templul Shaolin si postul TV Shenzhen Satellite. Acest show va introduce un nou grup de tinere talente kung fu comunitatii filmului, televiziunii si chiar Hollywoodului. Acest lucru a lansat discutii asupra indreptarii Templului Shaolin inspre secularizare si comercializare.
Budism comercializat
Conform Xinhua.Net, Fu Min, seful postului TV Shenzhen Satellite, a propus prima data idea acestui concurs pe baza competitiei “Super Voice Girl.” Fu Min pretinde ca atunci cand a impartasit idea lui Shi Yongxin, abatele Templului Shaolin, Shi a fost de acord in intregime si l-a sustinut. Conform lui Fu Min, postul TV Shenzhen Satellite va suporta in totalitate intregul cost al show-ului de peste 20 milioane de yuani, din moment ce Templul Shaolin nu incheie parteneriate de afaceri.
Fu Min a estimat ca peste 200.000 de concurenti se vor inregistra pentru concursul care se va desfasura pe o durata de 6 luni. Pe langa abilitatile de kung fu, concurentii trebuie sa demonstreze capacitati artistice si sa ofere demonstratii de inalta clasa pe scena. Cei care ajung in finala vor semna un contract cu Compania chineza de intermediere a staturilor kung fu. Castigatorii vor avea sansa sa joace in noua serie TV, “Noul Templu Shaolin: Calugarii in Armata” si in filmul Hollywoodian “Noul Templu Shaolin.” Pentru a evita orice conflict de interese calugarii care practica in Templul Shaolin nu vor participa la concurs.
Prosperitate publica sau blasfemie?
De-a lungul istoriei Templul Shaolin a fost considerat mistic si cufarul cu comori ale mulor secrete legate de kung fu. Astazi templul stravechi s-a devotat filmului si concursurilor TV cu mare entuziasm. Totusi, Fu Min a subliniat de mai multe ori, “Ceea ce facem este o promovare a culturii, nu industrie culturala. Promovarea este pentru imbunatatirea prosperitatii publicului, in timp ce industria este pentru comercializare. Templul Shaolin nu obtine nici un ban din aceasta activitate.”
Templul Shaolin nu va ramane chiar fara nici un ban. Fu sustine ca postul TV Shenzhen Satellite va plati Templului Shaolin sub forma de donatii. Va plati peste un milion de yuani in donatii catre organziatiile de caritate, incluzand Fundatia chineza Traditionala de Cercetare a Kung Fu si Templului Shaolin pentru Copii infiintat de Templul Shaolin. Fu Min a adaugat ca marimea donatiilor nu are nici o legatura cu popularitatea show-ului TV.
Huaxia.Net a pus o intrebare: Cum va putea producerea unui program de divertisment numit “Super calugarul” — care imita concursul de cantat “Super Voice Girl” — sa aduca vreo onoare doctrinei Budiste? Folosirea Budismului ca divertisment este o blasfemie pentru Taramul Pur al Budismului.
Templul Shaolin popularizat de cultura moderna
In trecut, filmul de succes “Templul Shaolin” a stabilit faima acestui templu. Astazi, Templul Shaolin stabileste faima filmelor si a staturilor de filme. Templul Shaolin a ridicat alte institutii precum Henan Shaolin Temple Film and Television Company Ltd., Shaolin Temple Development Company Ltd., Shaolin Temple Martial Art Research Association si multe altele.
Din 1974 pana in 1982 numarul total de vizitatori la Templul Shaolin a fost de 200.000. In 1982 a fost 700.000. In 1984 au fost 2.6 milioane de vizitatori. In anii 1990 au fost aproximativ 1.5 milioane de vizitatori pe an.
Multe scoli de arte martiale s-au deschis in apropierea Templului Shaolin in anii 1990 cu peste 32.000 de studenti in total. Farmacia Shaolin s-a redeschis in iunie 2004 si 3 retete secrete traditionale pentru medicamente au fost prezentate publicului pentru prima data pe Internet.
In 2004 Templul Shaolin a investit peste 50 de milioane de yuani in reparatii si renovari — a fost cea mai mare renovare din istorie. Cladirile renovate au inclus Templul Jinnaluo, Templul Liuzhu, un depozit si o librarie. Zona renovata a fost de peste 20.000 metri patrati.
Venitul Templului Shaolin
Care este venitul annual al templului? Abatele Shi Yongxin nu a dat niciodata un raspuns. Venitul aparent include bilete de intrare, demonstratii de kung fu si donatii. Cu aproximativ 1.5 milioane de vizitatori pe an si 40 yuani un bilet venitul anual din vanzarile de bilete este de 60 milioane de yuani, din care templul primeste un sfert.
A doua sursa de venit este din demonstratiile de kung fu. De cand Shi Yongxin a devenit abatele templului in 1987, tot mai multi calugari ai templului au participat la conferinte religioase internationale si activitati legate de Budism in strainatate. La sfarsitul anului 2004, calugarii Shaolin au facut peste 10.000 de demonstratii in peste 60 de tari. Conform ziarului britanic The Guardian, venitul pentru o demonstratie in S.U.A. era de aproximativ 10.000 de dolari.
In octombrie 2005, Templul Shaolin si Teatrul Zhengzhou pentru Cantece si Dansuri a co-sponsorizat o opera originala numita “Shaolinul in Vant” care a fost jucata prima data la Teatrul International Poly Plaza din Beijing. Acum “Shaolinul in Vant” a semnat un contract cu Landmark Entertainment Group pentru aproximativ 800 de spectacole in S.U.A. pentru urmatorii doi ani. Venitul asteptat se ridica la 8 milioane de dolari.
Cealalta sursa majora de venit provine din donatii. Pe masura ce Templul Shaolin devine tot mai implicat in activitatile sociale venitul lor din donatii creste de asemenea.
“Noi nu cautam venituri; venitul obtinut din vanzarile de bilete a fost capabil sa acopere toate cheltuielile pentru calugari,” a declarat Shi. In prezent templul adapteaza sistemul administrativ si ofera anumite alocatii calugarilor. Shi Yongxin este primul calugar care are o diploma MBA.
Expertii de la Academia Chineza a Stiintelor Sociale subliniaza ca datorita influentelor de mediu fostele temple non-seculare ale Chinei s-au implicat in marketing. Anumite organisme media sustin ca in curand toate elementele non-seculare ale Templului Shaolin vor disparea.