Expansiune: extinderea cosmosului depăşeşte aşteptările

Expansiunea cosmosului depăşeşte toate aşteptările - este rezultatul unei noi runde de măsurători extrem de precise efectuate cu telescopul Hubble. Astronomii dau vine pe necunoscut - mai precis aşa numita „materie neagră”.
 
Foto: Nasa – Epoch Times Germania
 
  Foto: Nasa – Epoch Times Germania   (Foto: Nasa – Epoch Times Germania)

Universul se extinde tot mai repede - mult mai repede decât s-a bănuit anterior. Cel puţin asta arată rezultatele celor mai noi măsurători efectuate cu telescopul Hubble. Viteza de dilatare a Universului a fost determinată cu o precizie nemaiîntâlnită până acum. Conform măsurătorilor, constanta Hubble (legată de viteza de expansiune a universului) este de 73,2 kilometri / secundă / megaparsec (1 megaparsec = 3,26 milioane de ani lumină.

Asta înseamnă că două galaxii aflate la o distanţă de cca. 3 ani lumină se îndepărtează una de cealaltă cu 73 kilometri / secundă.

Constanta Hubble a fost măsurată cu ajutorul aşa numitului efect de eco al big bang-ului - folosind sateliţii WMAP” şi “Planck”. Valoarea determinată de Hubble este atribuită universului local, în contrast cu valoarea măsurată prin ecoul big bang-ului. Dar ambele valori ar trebui să fie identice.

Valoarea măsurată este cu 5 – 9 procente mai mare decât cea estimată până în prezent. Motivele rămân necunoscute.

Din acest studiu se speră să se tragă unele concluzii despre natura materiei negre. ”Această descoperire surprinzătoare ar putea fi o cheie importantă pentru înţelegerea acelor părţi misterioase ale universului, care constituie 95% din tot ceea ce ne înconjoară şi care nu emană lumină. Este ceea ce numim energia întunecată, materia întunecată, radiaţia întunecată”, crede astronomul Riess.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură