Expansiune: extinderea cosmosului depăşeşte aşteptările
Universul se extinde tot mai repede - mult mai repede decât s-a bănuit anterior. Cel puţin asta arată rezultatele celor mai noi măsurători efectuate cu telescopul Hubble. Viteza de dilatare a Universului a fost determinată cu o precizie nemaiîntâlnită până acum. Conform măsurătorilor, constanta Hubble (legată de viteza de expansiune a universului) este de 73,2 kilometri / secundă / megaparsec (1 megaparsec = 3,26 milioane de ani lumină.
Asta înseamnă că două galaxii aflate la o distanţă de cca. 3 ani lumină se îndepărtează una de cealaltă cu 73 kilometri / secundă.
Constanta Hubble a fost măsurată cu ajutorul aşa numitului efect de eco al big bang-ului - folosind sateliţii WMAP” şi “Planck”. Valoarea determinată de Hubble este atribuită universului local, în contrast cu valoarea măsurată prin ecoul big bang-ului. Dar ambele valori ar trebui să fie identice.
Valoarea măsurată este cu 5 – 9 procente mai mare decât cea estimată până în prezent. Motivele rămân necunoscute.
Din acest studiu se speră să se tragă unele concluzii despre natura materiei negre. ”Această descoperire surprinzătoare ar putea fi o cheie importantă pentru înţelegerea acelor părţi misterioase ale universului, care constituie 95% din tot ceea ce ne înconjoară şi care nu emană lumină. Este ceea ce numim energia întunecată, materia întunecată, radiaţia întunecată”, crede astronomul Riess.