"Fără proteste nu se va putea corecta legea salarizării!" - Angajaţii din administraţie publică iau atitudine

Prezentată de Olguţa Vasilescu drept un izvor de bunăstare pentru bugetari, legea salarizării unitare a stârnit vii nemulţumiri în rândul angajaţilor din administraţiile publice, aceştia anunţând proteste în toată ţara.
(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Legea salarizării unitare continuă să îi nemulţumească pe o parte dintre viitorii săi beneficiari. Printre cei care se consideră dezavantajaţi de proiectul de act normativ care a trecut deja de Senat sunt şi angajaţii din administraţiile publice, aceştia anunţând acţiuni de protest începând de miercuri, relatează Hotnews.

Potrivit Hotnews, care citează news.ro, în funcţie de alegerea fiecărei federaţii sindicale, angajaţii din administraţie vor declanşa fie greva japoneză, fie grevă spontană sau vor recurge la pichetări ale instituţiilor în care lucrează. Nu în ultimul rând, sindicaliştii anunţă un protest de amploare în ziua în care proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

"Actuala forţă politică sfidează Constituţia României, exclude din Legea salarizării o categorie foarte importantă, angajaţii administraţiei publice locale. Fără proteste nu se va putea corecta această lege a salarizării. Începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri lucrul. Pe lângă aceste proteste, în ziua în care este proiectată legea în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, atunci sindicatele vor organiza un miting care va însuma peste 10.000 de oameni la nivel de Bucureşti", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

La rândul său, Silvia Moldovan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România, a declarat pentru news.ro, că sindicatele din ţară membre FSPAR vor intra de miercuri până vineri în grevă japoneză.

Articolul integral poate fi citit aici

Mai amintim în context că ieri, preşedintele Iohannis declara că sindicaliştii din administraţia publică au dreptate să fie îngrijoraţi cu privire la Legea salarizării unitare promovate de PSD-ALDE.

"Abordarea pe care am văzut-o în Parlament cred că necesită încă nişte îmbunătăţiri. Nu poţi să laşi salarizarea oamenilor, în special a funcţionarilor din administraţia publică locală, aşa undeva în aer. Este vorba despre funcţia publică care trebuie să fie tratată sustenabil, serios la nivel naţional. Şi aici sindicaliştii au dreptate dacă sunt îngrijoraţi. Eu cred că se va înţelege această îngrijorare şi se va corecta proiectul legii, altfel nu se poate să aibă foarte mare valoare pentru administraţia publică locală", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui, Legea salarizării este elaborată de Parlament şi Guvern şi "dumnealor poartă şi răspunderea, dar au şi oportunitatea să facă un lucru bun şi le doresc să facă un lucru bun."