Taxa pe stâlp contra-productivă. Investiţiile Romtelecom şi Cosmote s-ar putea amâna

(photos.com)

Romtelecom şi Cosmote România avertizează că parte din investiţiile planificate de cele două companii pentru acest an ar putea fi amânate din cauza introducerii aşa numitei taxe "pe stâlp."

Conform lui Nikolai Beckers, şeful Romtelecom şi Cosmote România, din cauza cadrului legislativ actual, cele două companii ar putea fi nevoite să-şi amâne parte din planurile de investiţii pe 2014, estimate la 170 de milioane de euro, cei doi mari furnizori de telefonie fiind considerabil afectaţi de taxa pe infrastructură.

"România are nevoie de investiţii în infrastructură, iar taxele adiţionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive" atrage atenţia Beckers, printr-un comunicat de presă, citat de Hotnews.

Şeful celor două companii acuză că decizia pentru această taxă a fost luată fără nicio consultare prealabilă a mediului de afaceri, ceea ce ridică un nou semn de întrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din România.

Beckers mai arată că actuala modalitate de calcul duce "la taxarea excesivă în domeniul telecomunicaţiilor" şi la un impact discriminatoriu asupra celor doi furnizori de telefonie: "Pentru o industrie ca a noastră, în care infrastructura este un element cheie, această taxă poate dubla sau chiar tripla povara fiscală. Spre exemplu, pentru Romtelecom, valoarea anuală a taxei pe infrastructură este dublă faţă de impozitul pe profit plătit de către companie pentru 2013", a declarat Nikolai Beckers

În consecinţă, Beckers consideră că "taxa ar trebui abolită pentru sectorul telecomunicaţiilor cât mai repede posibil" sau măcar recalculată în baza unui algoritm mai puţin împovărător pentru cei impozitaţi. Una dintre soluţiile de mijloc promovate de către mediul de afaceri este modificarea bazei de calcul la valoarea amortizată a activelor (valoarea contabilă netă), explică şeful Romtelecom şi Cosmote, ceea ce ar reduce presiunea asupra economiei şi în acelaşi timp ar aduce încasări la bugetul de stat peste estimarea făcută iniţial de către Guvern (488 milioane de lei pe an).

Beckers mai explică în comunicatul său că sectorul telecom este deja printre cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxe şi impozite, statul colectând numai din licitaţia pentru spectrul 4G aproape 700 milioane de euro din taxe de licenţă.

Actuala formă a legii este discriminatorie faţă de Romtelecom, mai afirmă Beckers, acuzând că peste 40% din impactul total în industrie va fi suportat de către compania pe care o reprezintă, "datorită moştenirii privind infrastructura de cupru şi reţea."

Fără predictibilitate fiscală, România nu se poate aştepta să atragă investiţii, mai atrage atenţia directorul Romtelecom.

Reamintim că taxa pe construcţii speciale a fost introdusă în Codul Fiscal la 1 ianuarie 2014, primul termen de plată fiind 26 mai. Cu toate acestea, normele de aplicare a taxei pe stâlp au fost publicate abia în urmă cu două săptămâni, sub formă de proiect, datorită controverselor din jurul acestui impozit.

Reprezentanţii mediului de afaceri din România au solicitat eliminarea totală a impozitului pe construcţiile speciale. Acest impozit duce la dublarea, chiar triplarea, impozitului pe profit pentru companiile afectate, a declarat Daniel Anghel, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (CIS), ceea ce îi va determina pe oamenii de afaceri să îşi reconsidere planurile de investiţii şi în timp va avea un impact negativ major asupra investiţiilor străine.

Impozitul va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii. În plus, există industrii în care veniturile sunt fixe, iar profiturile sunt reduse, acestea aflându-se, totodată, în imposibilitatea de a transfera costul impozitului în tarifele practicate. Unica soluţie pentru companiile din aceste industrii nu rămâne decât falimentul”, a declarat reprezentantul CIS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie