Acciza pe benzină nu va creşte preţurile foarte mult: UDMR

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR a declarat luni că formaţiunea sa consideră că taxa de 7 eurocenţi pe combustibil poate fi aplicată, arătând că din calcule rezultă că nu are o influenţă extrem de mare asupra preţurilor.

"Este o taxă care poate fi aplicată, mai ales în condiţiile în care aceste sume se duc către infrastructura rutieră, către construcţia de autostrăzi. Noi am făcut calcule şi am văzut că nu are o influenţă extrem de mare asupra preţurilor, deci nu explodează inflaţia şi noi considerăm că este nevoie de aceste sume de bani pentru infrastructura rutieră, pentru construcţia autostrăzilor", a declarat Hunor, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Taxa ar fi chiar benefică consideră vicepremierul, din moment ce sumele ce se vor strânge - cu excepţia celor 4 eurocenţi ce vor fi returnaţi transportatorilor - vor fi folosite pentru infrastructura rutieră de care beneficiază toţi cetăţenii (fie ei români sau maghiari), iar influenţa ei asupra inflaţiei nu va fi de nici 0,1%.

Cât despre faptul că rambursarea către transportatori a 4 eurocenţi din cei 7 aferenţi taxei, ar putea implica costuri suplimentare pentru administraţie, care va fi nevoită să aloce funcţionari pentru munca de sortare facturi, decontare etc. Hunor afirmă că "administraţia funcţionează în fiecare zi şi, din acest punct de vedere, nu vor fi costuri suplimentare care să greveze bugetul central."

Preţurile nu vor creşte, a mai adăugat preşedintele UDMR în ziua în care benzina a ajuns la cel mai mare preţ al său din istoria (poporului român) după scumpirea de 41 de bani reprezentată de acciză.