Taxa pe stâlp ar putea dispărea din ianuarie 2017

Ministrul de Finanţe a anunţat că taxa de stâlp ar putea dispărea din ianuarie 2017, respectiv la puţina vreme după încetarea mandatului ei.
Anca Dragu, ministru de Finanţe (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
29.02.2016

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că şi-a propus că începând cu ianuarie 2017 să elimine taxa pe construcţii speciale, taxă introdusă de guvernul Ponta, pentru a mai strânge nişte bani la bugetul şubrezit de măsurile electorale.

“Din ianuarie 2017 avem în plan să eliminăm taxa pe construcţii speciale”, a declarat Anca Dragu, citată de zf.ro, la Londra, în cadrul unei întâlniri cu investitorii internaţionali organizată de Fondul Proprietatea.

Reamintim că celebra taxă pe constructii speciale, cunoscută ca taxa pe stâlp, stabilită iniţial la 1,5% şi ulterior micşorată la 1%, a stârnit valuri de nemulţumire în mediul economic, măsura fiind considerată profund nocivă prin impactul pe care îl va produce.

Nuclearelectrica, de exemplu, estima în septembrie 2014 că impozitul pe construcţii speciale datorat în anul 2014 se ridică la 22 milioane euro, Enel estima că va avea de plătit între 10 şi 15 milioane de euro pentru taxa pe construcţii speciale, în timp de Hidroelectrica 40 milioane euro.

Nu doar companiile de stat s-au plâns de această taxă, ci şi investitorii străini:

„Impozitul va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii. În plus, există industrii în care veniturile sunt fixe, iar profiturile sunt reduse, acestea aflându-se, totodată, în imposibilitatea de a transfera costul impozitului în tarifele practicate. Unica soluţie pentru companiile din aceste industrii nu rămâne decât falimentul”, declara în mai 2014 Daniel Anghel, membru în conducerea CIS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor