China avertizează SUA după ce Trump câştigă alegerile primare din Nevada

China avertizează SUA că ar fi în interesul celor două state ca politica Washingtonului faţă de Beijing să fie una prietenoasă. Avertismentul are loc după ce Trump a declarat că va impune taxe ridicate asupra produselor chinezeşti.
Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.02.2016

După victoria obţinută de Donald Trump la alegerile electorale primare din Nevada, China a avertizat miercuri SUA să nu adopte politici valutare punitive care ar putea să submineze relaţiile SUA-China.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat reporterilor din Beijing că “monitorizăm cu interes alegerile prezidenţiale americane”.

Hua a fost întrebată ce opinie are Beijingul în legătură cu varianta în care Trump câştigă alegerile prezidenţiale americane şi în legătură cu intenţia acestuia de a pedepsi China pentru manipularea yuanului prin aplicarea unei taxe pentru produsele chinezeşti.

“Din moment ce această chestiune aparţine problemelor interne ale SUA, nu voi comenta despre remarcile specifice ale candidatului respectiv”, a declarat ea, conform Washington Free Beacon.

“Dar aş dori să subliniez faptul că SUA şi China au responsabilităţi majore în menţinerea păcii, stabilităţii şi securităţii globale şi în privinţa susţinerii dezvoltării lumii”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

“Dezvoltarea susţinută, puternică şi constantă a relaţiilor dintre SUA şi China serveşte intereselor fundamentale şi de lungă durată ale celor două ţări. Sperăm şi credem că guvernul american va urmări o politică pozitivă faţă de China într-o manieră responsabilă”.

Comentariile au fost făcute în timp ce ministrul chinez de Externe Wang Yi se afla la Washington pentru o serie de discuţii privind temerile SUA faţă de militarizarea chineză a insulelor disputate din Marea Chinei de Sud şi cooperarea în privinţa abordării şi gestionării provocărilor nucleare şi cu rachete venite din partea Coreei de Nord.

Hua a declarat că Wang şi secretarul de stat american John Kerry au căzut de acord ca cele două tabere să îşi îmbunătăţească cooperarea, schimburile şi dialogul.

La rândul său, Kerry a precizat că a discutat cu Wang despre reducerea tensiunilor şi găsirea unor soluţii diplomatice la revendicările teritoriale rivale din Marea Chinei de Sud.

“Dorim să se pună capăt expansiunii şi militarizării” insulelor artificiale chineze, a susţinut Kerry. “Toată lumea ar beneficia de pe urma demilitarizării şi non-militarizării reale”.

În plus, Kerry a declarat că SUA rămâne dedicată libertăţii de navigaţie în zona insulelor revendicate şi de zbor deasupra acestora.

Rapoartele din Asia susţin că Partidul Comunist Chinez a cerut mass mediei chineze de stat să minimalizeze acoperirea mediatică a alegerilor prezidenţiale americane.

Ziarul în limba chineză Oriental Daily din Hong Kong a raportat în 5 februarie că Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez, care stabileşte politicile pentru întreaga mass media de stat, a ordonat tuturor publicaţiilor ca atunci când raportează despre alegerile americane să nu se concentreze pe politicile SUA faţă de China ci să se concentreze mai degrabă pe poveşti negative şi scandaluri.

Trump a câştigat alegerile primare din Nevada cu 45% dintre voturi, mărindu-şi şansele de a câştiga nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale americane din acest an.

Luna trecută, Trump a promis că va impune un tarif de 45% asupra produselor chineze pentru a compensa devalorizarea desfăşurată de China în privinţa monedei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor