Tătarii din Crimeea au comemorat 70 de ani de la deportare

Zeci de mii de tătari din Crimeea au comemorat, duminică, împlinirea a 70 de ani de când au fost deportaţi de către Stalin, considerată cea mai mare tragedie a etnicilor locali, a notat Mediafax.
Tătarii din Crimeea. (captură youtube.com)
P. P.
19.05.2014

Zeci de mii de tătari din Crimeea au comemorat, duminică, împlinirea a 70 de ani de când au fost deportaţi de către Stalin, considerată cea mai mare tragedie a etnicilor locali, a notat Mediafax.

În mai multe zone din capitala Simferopol, tătarii au desfăşurat ceremonii pentru a comemora victimele provocate de deportare, cât şi cele din timpul genocidului cunoscut ca Holodomorul, în timpul căruia milioane de ucraineni au fost omorâţi prin înfometare de Stalin.

Cei prezenţi au ridicat pancarte pe care scria „Memorie eternă victimelor genocidului poporului tătar din Crimeea” sau „Dreptul la autodeterminare este un drept inalienabil al poporului nostru din Crimeea”.

Anexarea militară a peninsulei Crimeea de către Rusia a redeschis rănile adânci a comunităţii locale de tătari. În ciuda caracterului paşnic al evenimentului, forţele de ordine şi poliţia au fost prezente în număr mare.

După comemorarea religioasă a victimelor din timpul deportării, liderii tătarilor au adoptat o rezoluţie prin care cer „încetarea imediată a discriminării şi represiunii tătarilor din Crimeea din motive politice, naţionale şi religioase” şi „autonomie teritorială”.

„Vrem ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat Refat Ciubarov, liderul tătarilor.

Odată cu ocuparea militară a peninsulei Crimeea de către Rusia, „crimele, bătăile şi răpirile împotriva tătarilor din Crimeea (...) au devenit fapte obişnuite”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry.

Înfometaţi de Stalin începând din 1921, aproximativ 1 milion de tătari din Crimeea au murit, au fost deportaţi în Uzbekistan sau în sistemul de lagăre „GULAG” din nordul Rusiei. Din cei aproximativ 430.000 de tătari deportaţi în Uzbekistan, aproximativ 250.000 s-au întors în Ucraina începând cu anii 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor