Ţările grupului de la Vişegrad vor acorda Moldovei ajutor pentru integrare europeană

.
. (The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
25.01.2014

"Ţările grupului de la Vişegrad vor acorda Moldovei ajutor în procesul de integrare europeană", a declarat adjunctul secretarului de stat, directorul politic al MAE al Ungariei, Szabolcs Takacs, vineri, în cadrul unei conferinţe de finalizare a vizitei în Moldova a directorilor politici ai Ministerelor Afacerilor Externe ale Cehiei, Slovaciei, Poloniei şi Ungariei, Potrivit "Infotag".

"Am avut numeroase întrevederi la Chişinău, Tiraspol şi Comrat, în cadrul cărora au fost enunţate diverse puncte de vedere şi opinii. Dar am observat că autorităţile dispun de voinţă politică pentru a continua cursul integrării politice. Este un aspect foarte important. Suntem dispuşi să acordăm ajutor în acest proces complicat, să ajutăm Moldova să evite greşelile, pe care le-au admis ţările noastre", a spus diplomatul ungar.

Oficialul a menţionat că în anul curent, grupul de la Vişegrad serbează două jubilee: 15 ani de la fondare şi 10 ani din momentul aderării celor patru ţări la Uniunea Europeană.

"Ţările noastre sunt amplasate în centrul Europei. Suntem interesaţi ca această regiune să fie o zonă a stabilităţii şi prosperării. Suntem preocupaţi de situaţia din Ucraina, unde astăzi, de la Chişinău, a plecat Comisarul european Stefan Fule. Suntem dispuşi să acordăm ajutor pentru depăşirea crizei din Ucraina. Totodată, vom depune toate eforturile pentru ca Moldova, în anul curent, să semneze Acordul de Asociere şi să obţină liberalizarea regimului de vize cu ţările Acordului Schengen. Libertatea circulaţiei este una dintre bazele libertăţii în UE. Cetăţenii Moldovei merită să se folosească de toate libertăţile de care se folosesc cetăţenii UE", a declarat Takacs.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, acesta a menţionat că "conflictul transnistrean nu trebuie să fie un obstacol în calea europeană a Moldovei".

"Dimpotrivă, locuitorii regiunii transnistrene, ca şi populaţia Găgăuziei şi altor raioane ale Moldovei trebuie să se folosească de toate beneficiile pe care le oferă integrarea europeană. Este vorba şi despre implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb (DCFTA) pe tot teritoriul. Cu siguranţă susţinem suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova", a declarat diplomatul.

Acesta a comunicat că în februarie ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va participa, la Bruxelles, la şedinţa clubului "prietenii Moldovei", în cadrul căreia un rol activ revine ţărilor grupului de la Vişegrad. Directorul politic al MAE al Slovaciei, Liubomir Rehak, a declarat că în cadrul vizitei al Chişinău s-a discutat agenda de colaborare între Moldova şi ţările grupului de la Vişegrad.

"Anul acesta urmează o agendă foarte intensă. Am discutat măsuri concrete, care trebuie să fie comun întreprinse pentru a implementa în Moldova reformele preconizate. Este foarte important nu doar de adoptat legile, corespunzătoare standardelor europene, dar şi de făcut ca pe măsura apropierii la aceste standarde oamenii să simtă îmbunătăţirea calităţii vieţii. Aceasta este principala condiţie pentru ca după semnarea în 2014 a Acordului de Asociere, cursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil", a subliniat Rehak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor