De ce nu se opreşte prigoana împotriva românilor din Transnistria

După ce la începutul lunii decembrie liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost supuşi unui interogatoriu, în prezent conturile liceului cu predare în limba română au fost blocate. Directorul liceului şi un avocat specializat în drepturile omului explică pentru Epoch Times care sunt consecinţele şi de ce situaţia românilor nu se va îmbunătăţi.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Matei Dobrovie
22.01.2014

După ce la începutul lunii decembrie liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost supuşi unui interogatoriu, în prezent conturile liceului cu predare în limba română au fost blocate. Directorul liceului şi un avocat specializat în drepturile omului explică pentru Epoch Times care sunt consecinţele şi de ce situaţia românilor nu se va îmbunătăţi.

După ce preşedintele Băsescu a criticat presiunile făcute de Tiraspol, recent şi europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova, i-a trimis o scrisoare liderului transnistrean Evgheni Şevciuk, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia luată de autorităţile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile Liceului Lucian Blaga cu predare în limba română, din Tiraspol.

Ion Iovcev, directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol a explicat pentru Epoch Times că „era de aşteptat să fie folosită problema şcolilor după parafarea Acordului de Asociere. De fapt au programat mult mai înainte. Liceul este finanţat de Ministerul Educaţiei al R.Moldova. Tiraspolul a prevăzut şi de aceea nu le permite agenţilor economici (acelora care ne furnizează energie electrică, termică, apă, etc) să aibă conturi în lei şi noi facem transferul pentru facturi printr-o bancă din oraş. Pentru deblocarea conturilor îngheţate, ei cer să luam cod fiscal din Tiraspol pentru a achita impozitele din salariu, fondul pentru pensii şi asigurarea medicală, aici în bugetul local. Noi achităm toate acestea în bugetul R.Moldova, care ne finanţează”.

El s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca liceul să fie deconectat de la reţeaua electrică, termică şi de la alimentarea cu apă pentru neachitarea serviciilor, iar personalul să fie dat afară pentru neplata chiriei. În plus, există pericolul ca părinţii să-şi retragă copii iar singurul liceu românesc din Tiraspol să se închidă.

În opinia lui Iovcev, liceul nu poate ataca în justiţie decizia procuraturii transnistrene „aici în Transnistria, unde au alergie numai auzind de cuvântul român, limba română”.

Nici Alexandru Postică, avocat specializat în drepturile omului de la Promo Lex, nu vede o soluţie în acţionarea în justiţie a separatiştilor. “Nu văd nicio speranţă de succes. Mai mult, aceste aşa numite instanţe din regiune nu pot fi tratate ca instanţe de judecată deoarece nu au nicio legitimitate. Cât despre, instanţele de judecată constituţionale din Republica Moldova adresarea în acestea va fi una nerezonabilă”, susţine juristul într-un interviu acordat Epoch Times. În plus, el mai acuză o “lipsă a unor strategii şi viziuni clare a autorităţilor de la Chişinău cu privire la starea instituţiilor de învăţământ din regiune cu predare în limba română. Aceasta îi împiedică să se impună şi să negocieze soluţii favorabile profesorilor şi elevilor din liceelor din regiune”.

”Misiunea OSCE din Moldova şi-a compromis autoritatea definitiv din cauza unor erori fundamentale. În perioada atacurilor asupra şcolilor în 2004 au fost destul de eficienţi. Ulterior, însă au comis şi admis mai multe greşeli şi nici nu sunt receptivi în raport cu societatea civilă sau toate grupurile” - Alexandru Postică, Promo-Lex

Iovcev îşi pune în schimb speranţele în „susţinerea din partea conducerii de vârf a R.Moldova, a României, a mass-mediei şi a organizaţiilor internaţionale”. „Nu cred că Chişinăul nu ia atitudine (chiar astăzi am vorbit direct cu dl.vice-prim-ministru Eugeniu Carpov, după ce m-a interogat aproape o oră la mine în birou procuratura transnistreană). În zilele următoare va avea o întâlnire cu pretinsa „ministru de externe” Nina Ştanski, iar pe 27 ianuarie se vor întâlni grupurile de experţi. Mi s-a spus că autorităţile din Chişinău vor găsi pârghiile de răspuns”, spune directorul.

Pe de altă parte, el recunoaşte că OSCE şi-a pierdut influenţa la Tiraspol. „Ei (cei din Tiraspol nu vor să le înregistreze filiala OSCE care activează aici). Şi apoi ne-a jucat festa cu recomandările din Raportul OSCE de la finele anului 2012, cu acea licenţă simplificată a şcolilor cu predarea în limba română”, explică Iovcev. În opinia lui, OSCE condamnă formal abuzurile, însă Tiraspolul nu ia în serios lucrul acesta. Mai mult, aşa-zisul Ministru de externe Nina Ştanski „flutură la orice pas acest document şi spune că partenerii noştri ne cer să controleze aceste şcoli”.

„Misiunea OSCE din Moldova şi-a compromis autoritatea definitiv din cauza unor erori fundamentale. În perioada atacurilor asupra şcolilor în 2004 au fost destul de eficienţi. Ulterior, însă au comis şi admis mai multe greşeli şi nici nu sunt receptivi în raport cu societatea civilă sau toate grupurile. Este regretabilă această abordare în condiţiile în care mandatul Misiunii OSCE în Moldova nu este unul deloc formal”, a concluzionat la rândul său Alexandru Postică pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor