Tarifele de roaming dintre R. Moldova şi România vor fi reduse

România reprezintă principala ţară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming.
Relaţii bilaterale strănse între R. Moldova şi România (gov.md)
Tatiana Chiriac
09.02.2022

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, miercuri, iniţierea negocierilor şi semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Acordul stabileşte preţuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state, precum şi pentru apeluri internaţionale ordinare între Moldova şi România.

Executivul moldovean informează că utilizatorii vor putea beneficia de mai multe măsuri de reglementare, după cum urmează:

  • pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puţin 10 ori;
  • pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;
  • pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puţin 5 ori.

În funcţie de pachetele de care beneficiază abonaţii din Republica Moldova, diminuarea tarifelor poate fi şi mai mare, se mai notează într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Totodată, punerea în aplicare a Acordului va contribui la creşterea volumului serviciilor consumate de către utilizatorii, care anterior nu le foloseau din cauza preţului considerat excesiv. De asemenea, vor spori afacerile şi turismul, precum şi comunicarea între cetăţenii Republicii Moldova şi României.

Documentul prevede reducerea tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional şi a celor pentru apeluri internaţionale între cele două state se va efectua în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului.

Executivul moldovean subliniază că România reprezintă principala ţară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming, aproximativ de două ori mai mult decât volumul de roaming în Ucraina, cea de-a doua ca importantă destinaţie pentru servicii de roaming.

În reţelele din România, utilizatorii din Republica Moldova folosesc aproximativ jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor