Microsoft, Intel, GE sprijină direct sectorul militar chinez, organele de securitate ale Partidului [raport]

(Captură Foto)
Andrew Thornebrooke
07.02.2022

Opt mari companii tehnologice din SUA au legături comerciale cu aparatul militar şi de poliţie politică din China, potrivit unui nou raport al grupului de advocacy Victims of Communism Memorial Foundation (VoC Foundation) şi al grupului de consultanţi Horizon Advisory.

„În efortul lor de a intra pe pieţele chineze şi de a-şi spori profitul, corporaţiile americane au sprijinit din ce în ce mai mult modernizarea militară a Beijingului, aparatul de supravegere în masă, au avansat aparatul de poliţie politică şi au spriinit implicit încălcările aferente în materie de drepturile omului”, se arată în raport.

Grupul a examinat activităţile a opt companii americane din China: Amazon, Apple, Dell, Facebook, General Electric, Google, Intel şi Microsoft, căutând legături comerciale „care ar putea sprijini direct sau indirect aparatul statal de monitorizare din China, modernizarea militară şi încălcarea drepturilor omului.”

Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]

Toate companiile examinate în raport au avut relaţii comerciale verificate cu corporaţiile de stat ale regimului comunist chinez, însă mai îngrijorător este faptul că raportul a constatat că GE, Intel şi Microsoft au oferit „sprijin direct” fie armatei chineze, fie aparatului de poliţie politică al Partidului.

Fuziunea militar-civilă comunistă, prin amabilitatea American Tech

Nu este un secret că firmele americane supraalimentează Partidul Comunist Chinez. Mass-media la firul ierbii a sugerat de ani de zile prevalenţa tranzacţiilor comerciale care favorizează autoritarismul Partidului. Noul raport adaugă, totuşi, noi detalii referitoare la amploarea fenomenului.

„Conducerea firmelor Apple şi Intel s-a întâlnit de mai multe ori cu membri de rangul cel mai înalt ai Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei (MIIT), o agenţie de stat chineză însărcinată cu implementarea strategiei de fuziune militar-civilă a Beijingului, care canalizează inovaţiile tehnologice dezvoltate sau achiziţionate în sectorul 'privat' către armata chineză”, se menţionează în raport.

Citiți și Dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii de Transplant israeliene: "chirurgii chinezi ucid oameni pentru organe" (video)

Fuziunea militar-civilă se referă la o strategie a Partidului în care întreaga societate este mobilizată pentru a participa la „marea întinerire” a naţiunii chineze prin modernizarea aripii militare a Partidului, aşa cum este considerată Armata de Eliberare a Poporului (PLA).

În cadrul acestei strategii, toată dezvoltarea tehnologică civilă serveşte implicit înarmării.

Aceasta reprezintă o problemă reală pentru orice companie implicată în dezvoltarea tehnologiei sau cercetare în China.

Totuşi, pentru companiile care intenţionează să dezvolte tehnologii în cooperare cu corporaţii militare, ameninţarea la adresa Statelor Unite, precum şi a libertăţilor civile chineze, este ceva mai gravă.

Parteneriatele şi acordurile firmelor americane cu entităţile regimului chinez care sprijină PLA şi eforturile aparatului de monitorizare sunt însă departe de a fi rare, după cum detaliază raportul.

Citiți și Magnat american critică firmele hi-tech americane pentru colaborarea cu domeniul militar al Chinei

De exemplu, Intel furnizează, investeşte şi se angajează în cooperare tehnologică cu compania chineză de proiectare de procesoare şi cipuri Lanqi Technology, în care a investit masiv China Electronics Corporation, o companie de stat de apărare pe care Departamentul de Apărare al SUA a identificat-o ca fiind entitate militară. Intel s-a angajat, de asemenea, într-un proiect comun în valoare de 2 miliarde USD cu Lanqi pentru a dezvolta procesoare de înaltă performanţă.

„Vicepreşedintele afacerilor globale de la Intel a participat la semnarea [acordului], asemenea preşedintelui şi secretarului de Partid ai China Electronics”, se arată în raport.

De asemenea, Intel efectuase anterior cercetări cu o companie pentru a furniza tehnologii de inteligenţă artificială către PLA.

„Expunerea Intel o depăşeşte pe cea a altor companii chestionate în acest efort”, se arată în raport. „Intel investeşte în companii chineze de înaltă tehnologie şi de fuziune militar-civilă, potenţial alimentându-le atât cu capital, cât şi cu acces la tehnologie”, a adăugat raportul.

Citiți și EXCLUSIV: Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie

„Intel nu a luat nicio măsură pentru a reduce sau a pune capăt unor astfel de relaţii problematice.”

De asemenea, raportul a constatat că GE s-a angajat în parteneriate tehnologice cu jucători cheie din complexul militar-industrial al RPC.

„Parteneriatele [GE] par să implice transfer de tehnologie, inclusiv către actorii principali din sistemul militar, cel de fuziune militar-civilă şi sistemul de supraveghere al Chinei”, se arată în raport.

Printre aceşti jucători s-au numărat compania de apărare de stat Aviation Industry Corporation of China, listată de Statele Unite ca entitate militară, şi Harbin Electric Group. În special, Harbin EG menţine un departament dedicat fuziunii militar-civile, care se concentrează pe furnizarea de tehnologie pentru turbine armatei.

Potrivit raportului, GE deţine o participaţie de 51% într-o asociere cu Harbin GE: The General Electric-Harbin Power-Nanjing Turbine Energy Service.

„Aceste parteneriate au acordat părţii chineze legate de sectorul militar poziţii de pârghie în lanţurile de aprovizionare ale GE, esenţiale atât pentru securitatea naţională a US, cât şi pentru baza sa de producţie”, se arată în raport.

„Iar operaţiunile şi parteneriatele GE din China o expun în mod sistemic la riscuri legate de folosirea muncii forţate şi alte atrocităţi în materie de drepturi ale omului, comise în ţară”.

Între timp, Microsoft Innovation Hub, un centru de cercetare axat pe inteligenţă artificială, numără printre membrii săi China Telecom, un gigant de telecomunicaţii deţinut de stat, a cărui licenţă de a opera în Statele Unite a fost revocată în 2021 din motive de securitate naţională.

Servere ale China Telecom au fost implicate în furturi masive de date, de lungă durată, precum rerutarea masivă a fluxului de date între Washington şi Los Angeles prin China, descoperit în 2012.

Microsoft a lansat, de asemenea, acorduri de cooperare strategică cu alte companii chineze, identificate de guvernul american ca fiind legate de armata chineză, sau luate în considerare pentru restricţii la export, potrivit raportului.

Ipocrizie acasă, autoritarism în străinătate

Desigur, a face afaceri în China înseamnă a risca tot mai mult. Există mai multe legi şi organizaţii chineze care colectează date şi le folosesc pentru a sprijini activităţile Partidului. Regimul comunist chinez consideră că datele în sine sunt o „resursă naţională”.

Raportul VoC Foundation este atent să noteze, totuşi, că nu doar afacerile făcute de gigantii hi-tech americani sunt problema. Autorii săi încurajează cititorii să se concentreze pe dublul discurs etic în care se angajează unele companii americane, în public susţinând drepturile omului, dar în fapt contribuind direct la tehnologiile represive ale unui regim autoritar.

„Jucătorii corporativi din SUA nu se jenează să spună un lucru în Statele Unite, în timp ce fac (şi spun) altceva în China”, se arată în raport.

„O asemenea ipocrizie este deosebit de flagrantă când vine vorba de confidenţialitatea digitală: companii precum Apple, Amazon, Dell şi Intel, care pun accentul pe securitatea informaţiilor în SUA, respectă, pe de altă parte, cerinţele de reglementare chineze pentru stocarea şi manipularea datelor.”

„Acest lucru pune în pericol informaţia şi, prin urmare, securitatea utilizatorilor din China care se opun regimului, dar şi a utilizatorilor globali”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor