Ambasadorul României în SUA: Rusia vrea curăţarea zonei de prezenţa NATO. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice tip de răspuns

Andrei Muraru (Facebook. / romanian.embassy.us)
Andrei Popescu
05.02.2022

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a discutat, la Digi 24, despre ameninţările Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei şi despre pericolul destabilizării arhitecturii de securitate europene. În plus, Muraru a afirmat că actuala criză de securitate din Ucraina şi regiunea Mării Negre a fost „generată” de Kremlin şi că, deşi se speră că va prevala „raţiunea”, totuşi trebuie „să fim pregătiţi pentru orice tip de răspuns.

Redăm o parte din interviul acordat de Andrei Muraru:

Reporter: Aşadar, o mie de soldaţi americani vor fi dislocaţi în România pentru a veghea la pacea regională. Ce înseamnă, domnule Muraru, pentru România acest demers şi dacă înseamnă asta aşezarea României la masa jucătorilor mari.

Muraru: Sigur că situaţia aceasta de securitate reclamă această prezenţă americană sporită. Am observat cu toţii o desfăşurare masivă de echipamente militare şi forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre. E o construcţie pe care Rusia a făcut-o încă din primăvara anului trecut din aprilie 2021, când a avut loc un amplu exerciţiu militar numit Zapad. Astăzi, numărul forţelor ruse îl depăşeşte chiar pe cel de anul trecut. Deci, contextul este unul şi mai complicat având în vedere solicitările Federaţiei Ruse de a schimba în favoarea sa perimetrii arhitecturii de securitate din Europa. Este vorba despre acele celebre proiecte de tratate ale Moscovei din decembrie anul trecut care au fost înmânate personal oficialului american la Moscova şi care au fost discutate şi analizate împreună cu aliaţii în cadrul NATO, dar şi în plan bilateral de către SUA şi răspunsurile, după cum ştiţi, au fost trimise Moscovei.

În privinţa acestor forţe americane şi aliate în România: ele înseamnă poziţionarea în România, dislocarea unei unităţi Striker de aproximativ 1.000 de militari care vor veni de la Vilseck din Germania şi vor fi repoziţionaţi chiar luna aceasta pe teritoriul ţării noastre. Sigur că detaliile acestei planificări urmează să fie stabilite între comandanţii militari şi este evident dovada angajamentului concret al SUA pentru securitatea ţării noastre, care este până la urmă şi o reflecţie a parteneriatului strategic. Este un angajament robust atât politic, cât şi militar al SUA şi al NATO care contribuie prin această dislocare de forţe la descurajarea ameninţărilor şi la reasigurarea şi apărarea României. Şi aş vrea să subliniez aici că acesta este un răspuns important pe care alianţa nord-atlantică îl dă cererilor Rusiei, care vrea, ca să citez aici poziţia Federaţiei Ruse, „o curăţare a zonei de prezenţă a NATO.”

Reporter: Domnule Muraru, cu siguranţă dvs ca istoric aţi parcurs mărturiile românilor din perioada Uniunii Sovietice care vorbeau despre modul în care dialogau sovieticii cu românii. De fiecare dată, se întâmpla acest lucru cu Naganul pe masă. Era o armă, un revolver sovietic. Îl foloseau drept mijloc de încurajare a „dialogului”, dacă îmi permiteţi eufemismul în aceste momente. Vedem că Rusia poartă un dialog acum, dar poartă un dialog masând arme de ultimă generaţie în Belarus şi în estul Ucrainei. Vorbim de sisteme de rachete extrem de performante, de costuri uluitoare, iar ultimele raporturi făcute publice inclusiv de agenţiile mari de presă şi, bineînţeles, de noi precum că Rusia duce rezerve de sânge şi spitale medicale de campanie la graniţă, acolo. Ce vă spun dvs? Aţi spus dvs mai devreme că invazia nu este inevitabilă. Este un scenariu luat în calcul de Washington? Este un scenariu pus pe masa discuţiilor în cabinetele importante de peste ocean?

Muraru: Aşa a debutat această criză, prin denunţarea de către SUA şi aliaţii lor a acestei situaţii anormale – masarea de trupe în proximitatea Ucrainei, precum şi a exerciţiilor militare derulate de Rusia în comun cu alte state, de exemplu, cu Belarusul. De asemenea, vă aduc aminte că încă de anul trecut s-a vorbit, şi România s-a opus foarte ferm acestei construcţii care s-a numit Nord Stream 2. Deci, ne preocupă foarte mult şi instrumentalizarea energiei ca armă de către Rusia. Deci, şi acţiunile de dezinformare şi hibride ale acesteia şi atacurile cibernetice la adresa Ucrainei, deci, tot acest pachet a fost pus în acest context cu masarea de trupe. A reieşit foarte clar din informările agenţiilor de informaţii – vă aduc aminte că SUA a denunţat o serie de iniţiative sub steag fals, aşa cum au fost ele denumite, care sunt în pregătire.

Diplomaţia britanică, într-un gest atât de rar, a denunţat public oficial tentativa de a destabiliza guvernul de la Kiev. Deci, toate aceste lucruri indică foarte clar o intenţie foarte clară de a destabiliza Ucraina şi de a transforma această zonă într-un teatru de război. Acest lucru necesită eforturi de descurajare perfect proporţionale şi corespunzătoare. Şi acesta este de fapt momentul în care ne aflăm. Încă o dată aş spune că această criză a fost generată de Rusia. A fost denunţată de către aliaţii NATO în acest sens. Rusia a folosit acest pretext pentru a înainta nişte solicitări – un ultimatum, în definitiv – către SUA şi către NATO, în care există puncte multe de neacceptat. Şi nu putem decât să sperăm că raţiunea va prevala, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi pentru orice tip de răspuns.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor