Măsuri noi de susţinere a cetăţenilor RM. Premierul: Nu vom permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile

Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova
Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova (gov.md)

Indiferent de hotărârea pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea MoldovaGaz, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumaţi nu se va schimba, a decis Guvernul de la Chişinău, premierul Natalia Gavriliţa menţionând că se va rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei.

Mai mult, Guvernul va veni cu programe de compensaţii şi pentru anumiţi agenţi economici – vor fi susţinute întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate - pâine, lapte, alte alimente - şi companiile mici şi mijlocii consumatoare de gaze naturale.

„Luăm în calcul şi alte programe care ar putea duce la creşterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajaţi şi pentru familiile vulnerabile”, a adăugat prim-ministrul.

În acelaşi timp, Natalia Gavriliţa a notat că securitatea şi eficienţa energetică trebuie să devină o prioritate pentru companii, autorităţi centrale şi locale, proiecte.

În altă ordine de idei, şefa Executivului a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre creşteri nejustificate ale preţurilor de pe piaţă, dictate de monopoluri sau înţelegeri de cartel.

„Vreau să fie clar: nu Guvernul şi nu Parlamentul creşte preţurile. Dimpotrivă, Guvernul face tot posibilul ca să protejeze cetăţenii de scumpiri. Şi întreprindem măsuri pentru ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetăţenii. Guvernul va fi în continuare alături de oameni şi nu va permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile”, a concluzionat Natalia Gavriliţa.