Tăriceanu vrea să "recredibilizeze" Justiţia. Cristi Danileţ: "Scuzaţi-mă, dar chiar nu e cazul"

Al doilea om în stat, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face eforturi pentru a "rezolva" presupusele probleme din Justiţie, motiv pentru care a înfiinţat un nou organism intitulat "Grup de lucru cu scopul de a identifica soluţiile legislative pentru ameliorarea funcţionării Justiţiei."
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
30.10.2015

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, se întreabă cum poate o instituţie cu grave probleme de credibilitate în ochii cetăţenilor - Senatul - să "recredibilizeze" Justiţia, care este mult mai credibilă decât ea.

"Înţeleg că Senatul a inaugurat o serie de dezbateri privind justiţia. Se vrea un fel de grup de lucru pentru "recredibilizarea justiţiei". Păi, dacă este să mă refer la sistem: cifrele arată că cetăţenii au de două ori mai multă încredere în Justiţie decât în Guvern şi de trei ori mai multă decât în Parlament.

Iar dacă mă refer la persoane: cifrele arată că Kovesi se bucură de încrederea a 40% din cetăţeni, Ponta de 22,8% şi Tăriceanu de 18,4%. În aceste condiţii, mă întreb: o instituţie cu o credibilitate mai scăzută poate recredibiliza o instituţie care este mai credibilă decât ea?", scrie, pe contul său de Facebook, Cristi Danileţ.

"Scuzaţi-mă, dar chiar nu e cazul ca Parlamentul să se ocupe de Justiţie. Eu zic că e cazul să ne ocupăm fiecare de problemele noastre. Mai e mult până să dăm lecţii altora", a adăugat judecătorul.

Declaraţiile lui Cristi Danileţ au loc în contextul în care, joi, a avut loc prima reuniune a Grupului de lucru în domeniul Justiţiei. La întâlnirea prezidată de Tăriceanu, cunoscut pentru atacurile dure la adresa procurorilor şi a modului în care funcţionează Justiţia, au fost invitaţi şi alţi senatori, trei judecători din partea CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Magistraţilor.

"Grupul de lucru cu scopul de a identifica soluţiile legislative pentru ameliorarea funcţionării Justiţiei" a fost înfiinţat pe 12 octombrie la cererea lui Tăriceanu. Vicepreşedintele Senatului, pesedistul Ioan Chelaru, a explicat atunci că nevoia înfiinţării acestui organism a reieşit în urma întâlnirilor pe care conducerea Senatului le-a avut, în ultima perioadă, cu reprezentanţii instituţiilor din Justiţie.

Limba de lemn

"După cum ştiţi, pe parcursul ultimelor săptămâni, la iniţiativa Biroului Permanent al Senatului şi a preşedintelui, au avut loc întâlniri cu toate categoriile profesionale din lumea Justiţiei şi a reieşit nevoia înfiinţării unui organism de lucru, de colaborare şi de cunoaşte a instituţiilor, a ideilor şi a metodelor prin care într-un grup de lucru comun putem identifica soluţii legislative pe care noi să le punem în practică astfel că Justiţia să funcţioneze cât mai aproape de parametrii şi de nevoile societăţii", a precizat Ioan Chelaru, citat de Agerpres.

Cel mai probabil prin intermediul acestui instrument, şeful Senatului va încerca să readucă un "echilibru" al puterilor în stat, în condiţiile în care este binecunoscută opinia sa potrivit căreia puterea judecătorească, care de ceva vreme loveşte cu putere în pătura coruptă a politicienilor, s-a transformat într-o adevărată "super putere" care le eclipsează pe celelalte, lucru care consideră că trebuie îndreptat cât mai curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor