Justiţia, "câmp tactic" al SRI? Cristi Danileţ pune punctul pe "I" în faţa asociaţiilor magistraţilor

Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)

Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţiei Procurorilor din România (APR) de a apăra independenţa magistraţilor împotriva presupuselor "abuzuri" ale Serviciului Român de Informaţii.

În luarea acestei decizii a cântărit foarte mult intervenţia judecătorul Cristi Danileţ care a arătat că trebuie să recunoaştem competenţele SRI în lupta anticorupţie şi, în acelaşi timp să sancţionăm eventuale abuzuri, însă acestea trebuie să fie reprezentate de acţiuni concrete, nu de concepte.

"În faţa CSM asociaţiile profesionale au recunoscut azi (luni - n.r.) că nu cunosc nici măcar un singur caz în care un judecător sau un procuror să fi fost influenţat de serviciile secrete în pronunţarea vreunei soluţii judiciare. Ceea ce a deranjat a fost doar conceptul de "câmp tactic" folosit într-un interviu de un general SRI cu privire la preocuparea serviciilor pentru justiţie. Dar s-a lămurit: e vorba de strângerea de informaţii cu privire la corupţia judiciară, aspect ce revine în competenţa SRI, informaţii care apoi sunt înaintate către DNA", a explicat judecătorul.

Într-un articol postat pe blogul personal, Cristi Danileţ a redat susţinerile sale din timpul şedinţei de luni a Consiliului Superior al Magistraturii:

"În decembrie 2007 am susţinut că există posibilitatea ca judecătorii să fie aleşi de servicii să soluţioneze anumite cauze pentru că la acea dată judecătorii trebuiau să aibă autorizaţie de acces la informaţii clasificate, or acestea se eliberau în urma unor verificări făcute tocmai de acele servicii. Ajuns membru CSM, pe 13 aprilie 2014 am pus în discuţia comisiei pe care o coordonam necesitatea eliminării certificatului ORNIIS pentru judecători. Lucrarea a fost preluată de o altă comisie şi apoi propunerea de modificare a legislaţiei a fost însuşită de Plenul CSM. Ulterior, prin Legea 255/2013 s-a modificat Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate astfel că azi art. 7 alin. 4 prevede accesul magistraţilor la informaţiilor clasificate fără a fi nevoie de o autorizaţie, legea impunând la nivel formal un angajamentul scris în faţa conducătorului instituţiei de păstrare a secretului şi ulterior părăsirii profesiei.

Am întrebat reprezentanţii asociaţiilor (AMR, UNJR şi AMP) prezenţi azi în sala consiliului pentru a contesta hotărârea CSM prin care am decis ca interviul unui general SRI cu privire la includerea justiţiei în câmpul lor tactic nu aduce atingere independenţei justiţiei dacă ceea ce ne interesează sunt conceptele/sintagmele folosite în acel interviu sau acţiunile concrete ale SRI? Şi am argumentat:

Dacă vorbim de conceptele folosite în interviu, atunci asta e lămurit chiar în hotărârea nr. 636/2015: SRI, în baza competenţelor descrise în legea sa din 1992 şi precizate în hotărârea nr. 17/2005 a CSAT are competenţe pe corupţia judiciară şi la asta s-a referit cel care a dat interviu: SRI este abilitat legal să strângă informaţii pe care să le înainteze către DNA. Din păcate, cu toţii cunoaştem cazuri de judecători şi procurori corupţi. Prea mulţi. Au fost cazuri şi în CSM, şi în PÎCCJ, şi în ÎCCJ, şi în AMR.

Dacă vorbim de acţiuni concrete, atunci întreb: există vreun coleg judecător sau procuror care au sesizat sau s-au plâns de influenţa serviciilor în ultimii ani?! Avem 3 milioane de dosare anual şi 8000 de magistraţi. Dar avem un singur astfel de caz în ultimul an?! Sau în ultimii 5 ani, de exemplu?! Dacă da, ei ar fi trebuit să sesizeze CSM. Dacă AMR sau UNJR ştiu de astfel de cazuri, ele trebuie raportate.

Reprezentanţii asociaţiilor au confirmat în public că e vorba de concepte, nu de acţiuni concrete ale SRI.

Aşadar, toată discuţia şi toate speculaţiile care au tot fost rostogolite în spaţiul public nu au fost ca urmare a unor acţiuni ale serviciilor de informaţii de influenţare a unor magistraţi, ci de folosirea unor cuvinte într-un interviu dat de un reprezentant al acestora.

Contestaţia asociaţiilor a fost azi respinsă de Plenul CSM."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne