Tăriceanu solidar cu Ponta în tentativa de sabotare a PNL
alte articole
Perceput din ce în ce mai intens ca un pion al lui Ponta şi ca un eventual cal troian ce ar putea declanşa scindarea PNL, noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că după europarlamentare este posibilă refacerea USL. În viziunea lui Tăriceanu, un scor slab la europarlamentare ar însemna că decizia lui Antonescu de a ieşi de la guvernare a fost greşită şi că liberali ar trebui să se întoarcă în USL.
Întrebat în ce condiţii crede că este posibilă refacerea USL-ului după europarlamentarele din mai, Tăriceanu a explicat că un scor slab la alegeri ar obliga partidul să-şi schimbe politica de alianţe pentru a se repoziţiona pe scena politică: "PNL şi-a propus să obţină un scor de cel puţin 25% la europarlamentare (...) cred în acelaşi timp, că neatingerea acestui obiectiv poate să aducă nişte consecinţe în ceea ce priveşte poziţionarea partidului pe scena politică românească şi politica lui de alianţe. Atunci, sigur că în aceste condiţii s-ar putea pune problema refacerii USL-ului", a afirmat Tăriceanu.
Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că un scor sub 25% la europarlamentare ar fi o consecinţă directă a deciziei lui Antonescu de a ieşi de la guvernare şi din USL şi că liderul liberal va trebui să dea socoteală în faţa partidului pentru consecinţele deciziilor lui.
"Reprezintă fără îndoială un scor care ar ridica multe semne de întrebare, pentru ca PNL în mod normal a participat la guvernare, ar fi trebuit să fructifice această poziţie pe care a avut-o, ar fi trebuit să justifice într-un fel deciziile politice de ieşire din USL. În pofida faptului că ne vom trezi la alegerile pentru Parlamentul European cu probabil alte teme principale de discuţie, aceste subiecte nu vor putea fi ocolite, deci este un moment fără îndoială în care se va face într-un fel decontul unor acţiuni şi decizii politice pe care PNL le-a luat în ultima perioadă", a mai afirmat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai afirmat că o eventuală decizie de refacere a USL ar trebui luată după consultarea tuturor organizaţiilor locale ale PNL - nu lăsată la latitudinea liderului de partid.
Declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, cel pe care premierul Ponta l-a răsplătit, pentru dezicerea de Antonescu, cu funcţia de preşedinte al Senatului au fost făcute exact în ziua în care şi premierul a afirmat public că USL-ul se va reface - cu sau fără Antonescu - după alegerile din mai. Antonescu a reacţionat dur, acuzându-l pe Victor Ponta că vrea să saboteze rezultatele liberalilor la europarlamentare şi să-l înlăture de la conducerea PNL.
Pe fundalul luptei pentru voturile românilor cu vederi de dreapta, voturi deja disputate de PDL şi PMP, fiecare dintre aceste partide încercând să se prezinte ca singurul în stare să facă opoziţie PSD-ului, Crin Antonescu reconstruieşte cu greu imaginea PNL-ului, şifonată de guvernare, încercând să se poziţioneze şi el în opozant al partidului social-democrat.
În atari circumstanţe, zvonurile lansate de Ponta şi Tăriceanu despre o eventuală refacere a USL au rolul de a-l face pe Antonescu să pară doar un oportunist care-şi încearcă şansa din opoziţie, după care, dacă pasenţa nu-i iese la europarlamentare, se va întoarce spăşit în coaliţia condusă de PSD.
Iar după europarlamentare, în cazul în care PNL-ul scoate un scor prost şi totuşi Antonescu se încăpăţânează să reziste ca opozant, Tăriceanu va încerca, cel mai probabil, să-şi convingă foştii colegi de partid că liderul PNL este vinovat de eşec. Se va încerca încă o dată ruperea partidului, promiţându-se putere şi posturi celor dispuşi să-l trădeze pe Crin. Aşa se explică şi funcţia primită de Tăriceanu, în detrimentul altor doritori din PSD, ca pe o dovadă vie că premierul îi răsplăteşte pe cei care sunt de partea lui.