Tăriceanu: Procurorii au folosit tactica "scoateţi repede un dosar". L-au agăţat pe ministrul Viorel Ilie
alte articole
Demersurile procurorilor DNA în cazul ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, de la ALDE, reprezintă o nouă încercare de a pune Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, a acuzat vineri, în faţa presei, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Aşa cum am văzut transcrierile discuţiilor din cadrul unora din instituţiile statului, mă refer la Procuratură, tehnica pe care au folosit-o în trecut au folosit-o şi acum şi anume: scoateţi repede un dosar ca să luăm presiunea de pe noi. Şi au găsit această problemă a organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcţii minore în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Mi se pare că era şi un şofer pe acolo care trebuia să dea concurs.
Din povestea asta, l-au agăţat pe ministru, care nu are o implicare directă, că nu organizează ministrul concursul, nu se ocupă el de stabilirea subiectelor, dar sigur ca ministru cred că nu este nimic anormal să ştie ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduce şi să fie informat. Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar până să mă pronunţ definitiv, am spus cred până acum, mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul Comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul coaliţiei cum vom vota în această privinţă", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.
Întrebat de jurnalişti dacă Viorel Ilie beneficiază de susţinerea ALDE până când Comisia juridică va elabora punctul de vedere legat de acest dosar, şeful Senatului a replicat:
"Să ştiţi că există un principiu pe care ar trebui să îl respectăm cu toţii şi anume prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist şi nu sunt în măsură să judec, de aceea am solicitat Comisiei juridice un punct de vedere şi după aceea va urma şi o discuţie politică pe acest subiect".
Biroul permanent al Senatului a repartizat, vineri, Comisiei juridice dosarul lui Viorel Ilie, urmând ca forul să prezinte un punct de vedere pe această temă în termen de cinci zile.
Reamintim că, recent, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat oficial începerea urmăririi penale în cazul senatorului Viorel Ilie, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, sub acuzaţia de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.
Dosarul, în viziunea DNA
"Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.
Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.
În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecţii Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit că ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi.
Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora."