Cioloş: Nu lăsaţi coaliţia PSD-ALDE să condamne ţara la corupţie, subdezvoltare şi sărăcie!

Oamenii politici responsabili din România nu trebuie să permită coaliţiei PSD-ALDE să condamne ţara la corupţie, subdezvoltare şi sărăcie, a tras un semnal de alarmă fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Proiectul de modificare a legilor justiţiei avansat de PSD, cu vârf de lance ministrul Tudorel Toader, este un atac direct asupra statului de drept, asupra echilibrului puterilor în stat şi afectează grav independenţa justiţiei, şi-a exprimat nemulţumirea vineri, în cadrul unui comunicat de presă, fostul premier Dacian Cioloş.

"Tentativele Coaliţiei PSD-ALDE de a trece justiţia sub control politic sunt inacceptabile. Nu cei corupţi, nu cei îmbogăţiţi prin furt, nu cei certaţi cu legea trebuie protejaţi, ci oamenii oneşti, oamenii care respectă legile şi se zbat să facă un lucru bun în ţara asta, prin muncă cinstită. Proiectul de modificare a legilor justiţiei este un atac direct asupra statului de drept, asupra echilibrului puterilor în stat şi afectează grav independenţa justiţiei", a declarat Cioloş.

Potrivit fostului premier, creşterea nejustificată a puterii ministrului Justiţiei, controlul politic al Parchetelor, subordinarea procurorilor, puterea Ministrului Justiţiei de a pune presiune pe judecători prin Inspecţia Judiciară, sunt lucruri care vin din trecut, dintr-o gândire totalitară, din reflexele Partidului-Stat.

"România n-ar fi fost niciodată în Uniunea Europeană cu o astfel de legislaţie", a subliniat Cioloş.

Fostul şef al Executivului tehnocrat le-a cerut oamenilor politici responsabili din ţară să nu permită Coaliţiei PSD-ALDE să ducă România pe această cale, să dea înapoi progresul făcut în ultimii 20 de ani şi să condamne ţara la corupţie, subdezvoltare şi sărăcie.

Platforma România 100, pe baricade

Platforma România 100 condusă de Cioloş atrage atenţia că proiectul lui Tudorel Toader distruge echilibrul între puterile statului, afectează grav independenţa justiţiei şi sporeşte nemăsurat şi nejustificat puterea Ministrului Justiţiei, care, conform propunerii de modificare:

- va putea face practic numirile în funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, până la nivelul ierarhic al şefilor de birou inclusiv – Consiliul Superior al Magistraturii neavând posibilitatea de a respinge decât o singură dată propunerile avansate de ministrul numit politic;

- îşi va putea exercita autoritatea asupra procurorilor la nivel operaţional, în sfera funcţiilor şi atribuţiilor acestora, dincolo de autoritatea generală cu care este învestit prin art. 132 (1) din Constituţia României cu privire la statutul procurorilor;

- va putea exercita presiuni şi influenţe de natură politică prin extinderea posibilităţii de control pe cale ierarhică a soluţiilor adoptate de procurorul de caz;

- va controla în totalitate Inspecţia Judiciară (IJ) - de la normele pentru efectuarea inspecţiei - stabilite prin ordin de ministru, până la buget şi numirea şefului Inspecţiei Judiciare, putând totodată să ceară refacerea rapoartelor IJ. Trecerea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei este de natură să afecteze grav independenţa justiţiei ca putere separată în stat;

- va putea exercita o presiune suplimentară asupra judecătorilor şi procurorilor prin intermediul Inspecţiei Judiciare şi prin modificările propuse în domeniul răspunderii materiale a magistraţilor.

Potrivit organizaţiei lui Cioloş, crearea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei direcţii dedicate combaterii infracţionalităţii în rândul magistraţilor, pe lângă faptul că generează o inutilă fragmentare instituţională, se constituie într-un factor suplimentar de presiune asupra corpului profesional al magistraţilor.

Eliminarea Preşedintelui României din procedurile de numire a funcţiilor de conducere la vârful sistemului judiciar este de natură să afecteze grav sistemul de echilibru şi control reciproc al puterilor în stat, esenţial pentru arhitectura constituţională a României.

Având în vedere cele de mai sus, Platforma România 100:

1. se opune ferm oricărei modificări legislative care slăbeşte justiţia şi lupta împotriva corupţiei în România şi se alătură organizaţiilor civice şi cetăţenilor care protestează paşnic împotriva propunerilor legislative publicate de Ministerul Justiţiei

2. cere retragerea imediată a proiectelor de legi şi angajarea într-un dialog transparent, constructiv şi inclusiv cu Preşedintele României, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, organizaţiile reprezentative ale magistraţilor, organizaţiile societăţii civile, care să conducă la rescrierea pachetului legislativ în acord cu principiile statului de drept

3. solicită Coaliţiei de Guvernare PSD-ALDE asumarea explicită a paternităţii acestui pachet legislativ şi demiterea imediată a Ministrului Justiţiei.

Platforma România 100 consideră că drumul democratic şi european al României este nenegociabil şi ireversibil.

"Orice încercare de modificare a legilor justiţiei trebuie făcută numai pentru întărirea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei în România, pentru protejarea cetăţenilor oneşti, care respectă legile, pentru consolidarea unei societăţi democratice, bazată pe morală şi valori. Orice modificare a legilor justiţiei trebuie însoţită de argumente clare, de un proces decizional transparent şi participativ, izvorât din dezbateri publice reale.

Tema justiţiei este una centrală în tranziţia românească şi în statutul european al României. De aceea, Platforma România 100 cere Coaliţiei PSD-ALDE şi partidelor parlamentare să trateze această temă cu maximă transparenţă şi responsabilitate", a mai transmis organizaţia.