Momentul adevărului. Salariile nu cresc aşa cum a promis PSD. Netul chiar scade
alte articole
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat joi că a discutat cu sindicatele despre trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat din ianuarie 2018 şi a confirmat indirect că respectiva trecere va însemna scăderea salariilor nete, relatează Hotnews.
Astfel, Vasilescu a anunţat că guvernul va creşte salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie, iar când a fost întrebată care va fi creşterea salariului net, a spus că va fi de 4%.
"A fost şi o discuţie inclusiv dacă vor trece contribuţiile pe angajat, au fost şi ei de acord că este cea mai bună variantă să treacă aceste contribuţii pe angajat, pentru că le creşte pensia automat. Sunt situaţii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajaţi care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru că firmele la care sunt angajaţi nu plătesc aceste contribuţii în numele lor", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, citată de Antena 3.
Vorbind despre salarizarea profesorilor, ministrul Muncii a anunţat că salariile brute din învăţământ vor creşte cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Întrebată însă cu cât creşte salariul net, Vasilescu a răspuns că majorarea va fi de 4%, diferenţa explicându-se prin faptul că de la 1 decembrie, contribuţiile vor trece in sarcina angajaţilor, ceea ce duce la scăderea netului.
"În ceea ce priveşte această salarizare, de la 1 ianuarie vor creşte toate salariile pe brut cu 25%. În ceea ce priveşte educaţia şi sănătatea, din martie vor mai avea creşteri, la educaţie încă 20%, iar sănătatea urcă direct în grilă până în 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariaţii din educaţie - n.red.] vor avea o creştere de 4% de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie vor avea o creştere, cumulată cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net", a adăugat ministrul Muncii.
Reamintim că începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS şi CASS urmează să fie plătite de angajat.
"Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi data de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", transmitea pe 27 iulie Ministerul Finanţelor.
Potrivit sursei citate, trebuie însă menţionat că eventuala mutare a contribuţiilor poate fi compensată în sensul în care salariul net poate fi întregit de angajator până la nivelul iniţial fără o creştere a cheltuielilor totale ale angajatorului. Practic, angajatorul va fi cel care decide dacă va păstra pentru sine câştigul provenit din mutarea contribuţiilor către angajat sau dacă va fi de acord să mărească salariul brut al angajatului, astfel încât acesta să rămână cu salariul net neschimbat.
Mai merită menţionat, referitor la transferul plăţii CAS şi CASS, că pe 25 iulie premierul Tudose promitea că sistemul contribuţiilor sociale rămâne cum este acum şi anul acesta precum şi anul viitor.
"Nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta. Spuneţi-mi şi mie cine v-a spus dumneavoastră că cele două (CAS şi CASS - n.r.) ... Nu, ele vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă altfel riscăm", a declarat Tudose.