Tăriceanu: "Miniştrii pot fi judecaţi de Parlament, nu de DNA"
alte articole
Parlamentul nu a aprobat urmărirea penală în cazul fostului ministru Titus Corlăţean, protagonist în dosarul Diaspora, pentru că nu poate accepta ingerinţele procurorilor în deciziile Executivului, a explicat, în cadrul unui interviu acordat Digi24, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
"Deciziile politice nu pot fi anchetate de către procurori decât dacă ele pot să aibă o eventuală conotaţie de corupţie, penală. Dar pentru deciziile politice, membrii guvernului sunt pasibili a fi sancţionaţi numai prin votul electoratului.
Parlamentul nu poate să accepte ingerinţa procuraturii în deciziile executivului. Altfel, orice decizie a unui ministru va putea, de acum încolo, să fie considerată abuz în funcţie. Că a făcut prea mult, prea puţin, că a făcut cum era înainte sau prea în spate", a declarat Tăriceanu.
În opinia liderului ALDE, aceste decizii luate în calitate de ministru pot să fie judecate de Parlament, de opinia publică şi nu intră sub incidenţa DNA.
În urmă cu câteva zile, Titus Corlăţean a scăpat de urmărirea penală în urma votului din Senat. Din 162 de senatori prezenţi la şedinţa în care s-a votat cererea DNA, 92 de voturi au fost împotriva urmăririi penale a colegului lor, 26 dintre voturi au fost pentru, neexistând abţineri sau voturi anulate.
Reamintim că în dosarul Diaspora au fost audiaţi, conform şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice, precum şi diplomaţi de rang înalt din cadrul MAE.
Potrivit procurorilor DNA, Titus Corlăţean, actualmente senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, este acuzat de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
DNA arată că, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus (Victor Ponta n.r.) şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (PSD).