Tăriceanu insistă ca Antonescu să revină asupra deciziei de rupere a USL. A anunţat că va vorbi personal cu Ponta

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că face un apel către liderul PNL Crin Antonescu să revină asupra deciziei de rupere a USL şi să se întoarcă în alianţă. În caz contrar, Tăriceanu a adăugat că se va întâlni personal cu premierul Ponta pentru a-i cere să-şi respecte toate angajamentele luate faţă de PNL, în ciuda deciziei luate marţi seară de PNL în cadrul Delegaţiei Permanente.

„Cu ceva timp în urmă, în 2011, a fost decisă crearea USL. Nu am fost printre entuziaştii susţinători ai acestei construcţii politice, dar din moment ce ea a fost făcută, am considerat că este de responsabilitatea mea să ducem acest proiect la bun sfârşit. Nu a fost un drum uşor, dar din moment ce decizia politică a fost luată, ne-am înhămat cu toţii să o ducem la bun sfârşit. În ultimele săptămâni suntem martorii unei crize care se adânceşte. Această criză nu a fost generată de dispute ideologice, a fost o criză în jurul unui nume, a fost o criză de orgolii şi care în final a avut deznodământul de ieri. Micile neînţelegeri nu duc întotdeauna la un divorţ”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a susţinut că „am fost protagoniştii unui spectacol jalnic”, adăugând că „astfel de certuri minore nu pot fi cauza abandonării unui proiect major pe care l-am construit cu PSD”.

Tăriceanu i-a cerut liderului liberalilor Crin Antonescu să revină asupra deciziei luate de majoritatea covârşitoare a liberalilor, adăugând că, în caz contrar, se va duce personal şi îi va cere premierului, cu care a vorbit dimineaţă, să îşi respecte angajamentele luate faţă de PNL. Amintim că marţi seară, liberalii reuniţi în cadrul Delegaţiei Permanente au votat o rezoluţie prin care au rupt USL. Rezoluţia a fost adoptată cu 187 voturi pentru, 6 împotriva şi 2 abţineri.

"Sunt un vechi membru al PNL de 24 de ani şi voi continua să rămân alături de marea familie liberală, dar nu voi accepta decizia luată ieri, dar eu apreciez că ea a fost luată pe baza unor afirmaţii false furnizate colegilor mei. Am vorbit în această dimineaţă cu premierul Victor Ponta că doreşte să continue proiectul USL şi mi-a dat asigurări că doreşte să continue proiectul USL în actuala formă. Îi cer preşedintelui PNL să revină în USL. Dragă Crin, dacă tu nu îţi vei asuma această responsabilitate, o voi face eu. Îi voi cere premierului Victor Ponta să-şi respecte toate angajamentele luate faţă de PNL, menţinerea poziţiilor PNL, susţinerea unui candidat liberal la Preşedinţia României. Mă voi duce azi să mă întâlnesc cu premierul Victor Ponta."

La finalul şedinţei de marţi seară, primul care a dat declaraţii a fost Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat că a votat contra ieşirii de la guvernare, pentru că în opinia lui decizia luată de colegii lui a fost "uşor pripită".

"Eu apreciez că fiecare dintre noi avem dreptul la propria opţiune. Nu îmi rămâne decât să mă gândesc în continuare la ceea ce mai rămâne de făcut", a declarat Tăriceanu.

În replică, Crin Antonescu a precizat: „E dreptul său să se gândească la orice, eu îl rog să manifeste respectul faţă de partid. Când discutăm de două săptămâni aceste lucruri, când în organizaţii acest subiect se discută, pare puţin nepoliticos să spui că e o decizie pripită. Viitorul va dovedi dacă decizia a fost corectă sau nu. Dl Tăriceanu poate avea altă opinie”.

Cum Călin Popescu Tăriceanu a adoptat miercuri o poziţie de forţă, rămâne de văzut cum va răspunde conducerea PNL la solicitările acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne